Am construit un mic sistem acvaponic (hidroponic)

Posted by

Update: Intre timp am aflat cum ii zice in romana la AQUAPONIC, acvaponic sau acvaponie, pentru ca sistemele hidroponice nu au si pesti in componenta lor doar nutrienti pentru plante.

Momentan ma joc cu titlul de experiment, pentru ca am nevoie sa invat si, pe langa partea de documentare, am nevoie si de partea experimentala, sa vad daca lucrurile chiar se intampla asa cum sunt scrise in carti sau unde as putea sa gresesc. Planul final este legat de iazul in care o sa si inot si de faptul ca alaturi de el, parte a aceluiasi ecosistem, vreau sa am si o sera cu un sistem hidroponic care sa asigure o parte din legumele si zarzavaturile pentru consumul familiei.

De ce am ales sa fac asta?

In primul rand, nevoia mea principala era legata de un sistem mai bun de filtrare a iazului pe care l-am amenajat, in al doilea rand oricum aveam de gand sa folosesc apa din iaz pentru irigare, dar aici trebuie sisteme mai complexe si mai costisitoare. Si in al treilea rand, dupa experimentul de acum 2 ani, cand am sapat cu greu un razor pentru ceapa, mi-am dat seama ca munca in agricultura e destul de grea si ca trebuie sa gasesc sisteme mai eficiente si care implica mai putina munca. Cu alte cuvinte, un sistem hidroponic imi rezolva nu doar o singura problema, ci vreo 3 probleme pe care le-as fi putut avea la casa pe care o construiesc.

De vreme ce aveam pondul (sau tentativa de pond, pentru ca e construit intr-o piscina de plastic momentan), jumatate din sistem era deja rezolvata, asa ca in weekend m-am apucat cu tatal meu sa construiesc si cealalta jumatate a sistemului. Am cumparat inca o pompa de apa, am amenajat dintr-un capac de IBC ramas din toamna un suport pentru mediul in care sa pun plantele si am inceput incet, incet sa construiesc sistemul.

200 de lei m-a costat pompa de apa, dar in functie de capacitatea ei poate fi si mai scumpa si mai ieftina. Atentie ca pompele submersibile nu-s facute sa mearga non-stop precum pompele pentru ponduri si au de cele mai multe ori o capacitate mult mai mare de pompare. De asemenea, consumul pompelor submersibile e ridicat in comparatie cu pompele concepute special pentru iazuri.

70 de lei m-au costat 5 metri de furtun mai gros, dar cred ca trebuia sa iau unul si mai gros. M-am uitat aiurea la preturile afisate si aveam impresia ca e 15 lei metrul cel pe care voiam sa-l iau initial.

12 lei o cutie de poxilina. Mi-a trebuit sa lipesc o teava la capacul de la IBC. Asta dupa alte doua incercari nereusite cu silicon de acvariu si un fel de solutie de lipit plastic. Asta a fost cred ca partea cea mai dificila.

400 de lei 10 saci cu argila expandata (lut expandat). Am luat initial 5 saci de 20 de litri si ieri am mai cumparat inca 5 saci (gasiti de cumparat aici), dar cred ca mai trebuie inca unul. Am inteles ca e unul din cele mai bune medii pentru sistemele hidroponice, cu mentiunea ca e scump, asa spuneau cam toti prin review-urile de pe net si se pare ca e intr-adevar un material destul de scump. Merge folosit cu succes si pietrisul de constructii de dimensiuni mici, 0.5 cm – 1 cm sau alte medii mai mult sau mai putin pretentioase. Pe viitor, vreau sa gasesc niste tavi astfel incat sa folosesc doar 5 saci pe metru patrat de suprafata cultivata.

30-50 de lei cateva prinderi pentru teava (nu le stiu denumirea) si 1 metru de teava pentru a face sistemul de supraplin si scurgerea catre iaz.

Scandurile le aveam, capacul de la IBC il aveam, o parte din tevi le mai aveam de la alte proiecte.

Costurile totale ale proiectului pot varia intre zero si 1000 de lei, in functie de materialele pe care le aveti deja prin curte si le refolositi sau de necesarul de materiale cumparate. Pe mine in total m-a costat vreo 800 de lei, in afara materialelor pe care le aveam.

Am vazut multe proiecte de genul asta pe net, facute din partea superioara a IBC-ului. In cazul meu, am avut nevoie sa tin pestii in magazie pe perioada iernii si pentru ca nu incapea in magazie un astfel de bazin IBC, a trebuit sa-l tai, dar pretul unui astfel de bazin e undeva intre 250-300 de lei, astfel incat daca vrei sa faci un sistem hidroponic bazat pe ele, sa nu fie deloc ieftin in Romania.

Galerie foto cu diferite stadii ale proiectului

Comments are closed.