Eficientizarea muncii, stop working

Posted by

Daca esti antreprenor si muncesti de dimineata pana seara sau uneori pana tarziu in noapte, te pot asigura inca de la inceputul articolului ca nu faci ceva bine.

Multa vreme si eu am crezut ca asa e, ca treaba asta cu antreprenoriatul necesita dedicare si sacrificii si ca e normal sa muncesc de dis-de-dimineata pana la 11-12 noaptea. 

Inainte de a incepe sa-mi explic ideea, tind totusi sa cred ca exista si exceptii, sau mai precis o singura exceptie, aceea in care faci foarte multi bani, atunci cumva lipsa de timp s-ar putea sa fie justificata.

Folosesc in firma atat pentru mine, cat si pentru angajati, un sistem de masurare a timpului care ma ajuta sa vad cat se lucreaza pe proiecte sau ce genuri de task-uri se fac in cadrul firmei si care mananca cel mai mult timp.

In felul acesta am descoperit in urma cu cateva luni ca 30% din timp faceam task-uri administrative si de vanzari, 30% din timp faceam task-uri de programator (momente in care functionam cu statutul de angajat si nu de antreprenor) si, surpriza, 30% din timp il consumam cu clientii mai putin seriosi, fie ca le ceream materiale, fie ca le ceream sa-mi plateasca facturi cu termenul de scadenta depasit, genul ala de facturi care te imbolnavesc.

 

Cand am luat aceasta decizie?

Intr-o zi oarecare, m-am dus la tuns, m-am intors acasa si imediat m-am dus sa ma spal pe cap (asa fac intotdeauna dupa ce ma tund). Primele fire de par albe mi-au aparut inca de pe la 25 de ani, deci nu erau o noutate, dar uitandu-ma mai atent in oglinda am observat cat de rar este parul meu. Nu m-ar speria o eventuala chelie, poate chiar mi-ar sta bine, dar m-a speriat cauza caderii si raririi parului: stresul cauzat de facturi neplatite la timp, de clienti care nu-ti spun ce ai de facut, dar te intreaba daca ai terminat deja, sau clienti care vin cu probleme urgente de lucrezi pentru ei pana tarziu in noapte, dar apoi plata facturii nu mai e deloc o urgenta pentru ei, ci trec luni de zile.

 

Am pierdut 30% dintre clienti

Pot sa zic ca in majoritatea cazurilor am renuntat de fapt eu la ei, am incetat colaborarea si ne-am vazut amandoi fericiti de drum. Asta a fost totusi greu si a creat un soc financiar destul de mare in companie. 

Si dupa primele runde chiar am ajuns intr-un punct unde a trebuit sa iau niste decizii destul de dificile. Acum sa nu va inchipuiti ca m-am trezit intr-o zi si le-am zis „la revedere” tuturor. Am facut-o in timp si inca mai am vreo 2-3 clienti mai neseriosi, dar cumva au cam inteles directia in care ma duc si s-au mai dat pe brazda.

 

Ce se intampla dupa ce pierzi 30% dintre clienti?

Pai in primul rand treburile administrative scad de la 30% la 20% (ca timp ocupat), deci ai din start cu 10% mai mult timp disponibil pentru ca nu mai stai sa faci atatea facturi sau chestii administrative in firma. Apoi mai castigi 30% timpul pe care il pierdeai lucrand pentru ei „gratis” sau in care „cerseai plata facturilor”.  In astia 30% includ si timpul in care stateam cu fisierul de buget o ora zilnic in fata, gandindu-ma ca am mii de lei de incasat si eu nu aveam 100 de lei sa platesc a doua zi o factura. Si bineinteles ca au disparut si vreo 15% din munca mea de programator, ca am avut mai putin de lucru.

Daca tragem linie, am pierdut 30% dintre clienti, dar timpul necesar ca sa ma ocup de restul de 70% dintre clienti a scazut cu 55% (10%+15%+30%).

Si uite asa, din 10 ore pe zi muncite din greu, am ajuns sa muncesc mai putin de 5 ore conform procentelor de mai sus.

Asta mi-a permis in toamna aceasta sa ma ocup de alte treburi personale, gen constructia si amenajarile care au avut loc la Atelier si de asemenea imi permit in momentul de fata sa am destul timp disponibil pentru a ma vedea cu clienti noi si pentru a lucra la „constructia” unei noi companii. Un alt lucru pe care il fac cu timpul disponibil este sa eficientizez si mai mult procesele din cadrul companiei, astfel incat sa castig si mai mult timp in viitor. Sa nu mai punem la socoteala faptul ca am timp si sa scriu zilnic pe blog. (Oare cati stiu ca ma intrec cu mine insumi si ca scriu zilnic si pe celalalt blog?)

 

Concluzie

Eu zic ca nu e rau sa faci 70% din bani cu 45% din timpul tau. Inseamna ca cel putin teoretic ai 55% timp liber ca sa incerci sa faci alti 70%.