1000 de followers pe twitter

Posted by

Cand am inceput sa ma ocup de dezvoltarea contului meu de twitter, mi-am propus sa scriu un articol despre cum sa faci 1000 de followers pe twitter, atunci cand ajungi la aceasta cifra. Credeam ca e simplu, credeam ca e usor, credeam ca am reteta secreta prin care, in doi timpi si trei miscari, ajungi la numarul asta. Parea usor si simplu, insa acum, cand ma uit in urma pentru ca trebuie sa scriu articolul, imi dau seama ca a fost vorba de multa munca, de enorm de multa munca pentru a ajunge aici.

haotik 1000 followers

Dar, ca sa intelegem ce si cum a fost intreg procesul, cred ca cel mai bine e sa incep cu primele tentative.

Cand mi-am facut cont, mi-am facut ca asa era trendul, ca sa spun asa. Adica sunt cu un ochi prin social media, vad cam ce se intampla si, chiar daca nu sunt primul care intra intr-o noua retea de socializare, decid la un moment dat ca trebuie sa intru. Uneori imi fac cont si cam atata. Cam asa a fost si cu twitter, mi-am facut cont, nu m-am prins din prima cu ce se mananca, asa ca l-am lasat balta, de fapt am stat o vreme pe el, am decis ca e un fel de chat si l-am cam lasat in paragina.

Dupa o vreme, am descoperit un serviciu care te platea pentru tweet-urile date, nu mai stiu site-ul acuma, dar dupa vreo 3 saptamani facusem 2 euro in cont la ei. Ceea ce mi-a dat de gandit ca totusi contul meu de twitter valoreaza ceva si ca trebuie sa-l cresc. Si am inceput sa fiu interesat sa am cat mai multi urmaritori, nu conta cine, ce , dadeam follow in disperare, partea buna e ca m-a dus totusi mintea sa fac asta pe alt cont si nu pe contul meu real. In felul asta, am invatat ca nu e chiar asa, ca nu se poate sa fie asa simplu si bineinteles ca m-am ales cu acel cont blocat.

Dupa faza asta, m-am mai domolit, am zis ca dam la cei care au conturi in romana, mai ales ca eu sunt foarte activ pe .ro si am continuat ascensiunea. Cred ca aveam undeva pe la 300 de followers la momentul acela. Apoi am inceput  sa apreciez efectul contului si am inceput sa imi dau seama ca 1000 de followers care nu te cunosc nu iti folosesc la nimic si ca e mult mai important sa ai si relevanta. Bineinteles ca atunci nu descoperisem eu cuvantul relevanta, dar m-am prins repede singur ca un url dat pe twitter la care intrau doar 10 insi nu era prea bine. Asa ca am inceput sa socializez, sa urmaresc pe altii, sa invat din ce fac si spun ei si sa ma cunosc cu ei. Mi-am pus si pe blog link catre twitter si am ajuns undeva pe la 500, cred.

Ma simteam atat de mandru ca am 500 de oameni care ma urmesc, incat am scris chiar si un articol pe blog. Vedeam deja ceva rezultate, am invatat ca nu trebuie doar sa dai link-uri catre site-ul tau si ca e mult mai bine sa dai pe twitter lucruri interesante.

Cred ca asta a fost pragul cand nu a mai inceput sa ma intereseze numarul de folowers, ci doar relevanta, eram interesat sa am 500 de oameni care ma urmaresc, dar daca dau un link, toti cei 500 sa intre pe el. Asa ca am inceput sa triez din ei, sa-i organizez pe ceva grupuri, sa urmaresc si mai atent ce fac altii, sa intru in discutii cu ei. Desi nu ma mai interesa numarul de followers, acesta continua sa creasca; greu, dar crestea. Deja nu mai dadeam follow la conturi care nu pareau sa fie interesante sau interesate de ce zic eu. Asa m-am dus incet, incet spre 700 de followers. Tot asa am inceput sa cunosc oameni noi, sa imi fac legaturi noi si sa observ oameni cu putere in online care ma promoveaza; si aici am doi carora vreau sa le multumesc, Titus si Abe.

Apoi a urmat, in primavara, ideea mea de a face ceva rapoarte legate de efectul pe care il are pe twitter o conferinta. Nu mai stiu cum am ajuns la Mobile Marketing Conference, dar a fost un pas destul de mare pe care l-am facut atunci. Pe langa lucrurile invatate la conferinta, am atras indeajuns de mult atentia asupra mea, ca sa am parte de alte invitatii la evenimentele din Bucuresti. In paralel, am dus o munca sustinuta cu organizarea de intruniri in Ploiesti si cu o incercare constanta de a mari si dezvolta blogosfera ploiesteana. Asa m-am dus si mai sus, la 800 de folllowers, relevanta contului meu a crescut, pentru ca noii urmaritori imi dadeau follow pentru ca auzeau de mine, fie organizam ceva, fie participam la o conferinta, fie gaseau un articol de-al meu promovat de cei care ma urmareau deja. Cu alte cuvinte, eram FOARTE IMPLICAT in multe proiecte si evenimente. Apoi a urmat Webstock, prilej de socializare, de invatare si de a reveni cu twitter efect la un nou nivel, inca nu complet automat, dar mult mai profesional.

Dupa Webstock, desi aveam eu asa, o banuiala de ceva vreme, am invatat o lectie foarte importanta. De fapt, am tot auzit la Raavi de ea, dar una e sa auzi si sa stii si alta e sa intelegi cu adevarat sensul. Promoveaza-i pe altii si nu vei avea decat de castigat. Si aici pot spune ca am dat lovitura cu 464 de oameni care merita urmariti. 464 de oameni care erau incantati ca cineva ii lauda si meritau din plin laudele, fie ca erau bloggeri mari, fie ca erau ca mine. Asta a adus inca aproximativ 100 de urmaritori, care nu erau roboti sau conturi facute pentru reclama, ci erau conturi foarte valoroase ale unor oameni care se implica in online. Bineinteles ca am dat si eu follow la majoritatea, primii 300 cred sau ceva de genul (nu am avut timp sa termin lista).

Astfel am ajuns relativ repede la pragul de 900 de followers. De aici drumul a fost si mai greu, desi invatasem cateva lectii foarte importante: fii atent la cei si cu cei care te promoveaza, cauta talente si promoveaza-le; in felul acesta, ai si tu de castigat; cauta sa scapi de conturile facute degeaba. Cu toate acestea, urcusul a devenit si mai greu. Da, probabil ca dupa toata experienta acumulata de-a lungul timpului, probabil mi-ar fi luat o saptamana sau doua sa ajung la 1000, dar deja trecusem de multa vreme de perioada in care vroiam conturi, acum cautam OAMENI si oamenii, mai ales cei implicati, nu-s asa multi, cum contul meu e foarte legat de limba romana si de romani, acesti oameni sunt destul de putini si era greu de gasit alti OAMENI si nu conturi.

Asa ca a venit momentul sa am si 1000, de fapt cam o saptamana a fost 994 – 996 – 992 – 999 – 997 – si tot faceam mia, apoi scadea si parca nu mai venea odata acel 1000 mult asteptat.

Cand am ajuns la 1000 si am inceput sa lucrez la acest articol, am inceput sa mai studiez o data relevanta contului meu, cine sunt oamenii care ma urmaresc si cine sunt cei care nu o fac si astfel am ajuns la o cifra surprinzatoare:

@haotik‘s following these 543 people, but they’re not following @haotik back.

543 de oameni pe care ii urmaream si care nu ma urmareau, asta in conditiile in care urmaream aproximativ 1150 de oameni si eram urmarit de 1000. De ce m-a speriat cifra asta? Pentru ca, dupa un calcul simplu, reiesea ca exista 400 de oameni care ma urmaresc, dar pe care eu nu ii urmaresc inapoi. Cu alte cuvinte, trebuia sa vad ce e cu cele 543 de conturi care nu ma urmaresc si sa mai scap din ele daca nu-s importante, pentru a da follow acelor oameni care ma urmaresc si poate merita sa fie si ei la randul lor urmariti.  Bineinteles ca, intre conturile acestea, am descoperit si conturi care chiar nu am pretentii sa imi dea follow, cum ar fi Zoso, Bobby Voicu si altii. Tot in cautarea mea, am descoperit un cont care nu urmarea pe nimeni, dar avea 2,232,000 de urmaritori. Prima oara am zis cine naiba e asta, Marshall Mathers, dupa ce m-am uitat insa la denumirea contului, am inteles de ce are atatia, oricum, din moment ce nu-s mare fan, am decis sa ii dau unfollow. Pe langa conturile pe care era normal sa le urmaresc, am gasit ceva colegi de munca sau amici, care au vrut odata sa interactioneze in social media si au renuntat, conturi cu maxim 50 de followers si pe care nu a mai scris nimeni de un car de ani. Ce rost are sa urmaresc astfel de conturi? Unfollow. Tot intre conturile acestea, am gasit si cateva conturi de companie, la fel, cu 50 de urmaritori si in general pareau parasite. Le-am comparat cu niste ruine si cu incercarea nereusita a unor campanii in online. Cu parere de rau le-am spus la revedere si lor si sper ca data viitoare cand vor o campanie in online, sa apeleze la un specialist. Aici tin sa felicit 4 conturi de companie care imi vin din prima in minte @nokiaromania @vodafonebuzz @rcaieftinro @beretimisoreana si cu care am comunicat de-a lungul vremii.

La final, concluzii:

Ce urmeaza? Probabil va intrebati ce urmeaza dupa 1000? 2000?  Ei bine, in primul rand, urmeaza sa continui curatenia in cont si sa am 1000 si mai relevanti decat am acum. In al doilea rand, urmeaza facebook. De ce facebook si nu mai departe twitter? Principalul motiv este timpul de depreciere a informatiei. 1000 de prieteni/fani pe facebook inseamna un efect mai mare decat cel generat de twitter.

Primii pasi pe twitter: – da follow intai la prieteni, interactioneaza cu ei, apoi cauta sa cunosti si sa interactionezi cu oameni noi, s-ar putea sa ai doar 300 de urmaritori, dar pe anumite nise sa ai o relevanta mai mare ca mine.

6 comments

  1. O sa-l incerc zilele viitoare, desi nu-s foarte incantat sa dau acces la inca o aplicatie 🙂

  2. Si uite articolul care mi-a stranit curiozitatea si care oarecum m-a intrigat putin. Ma gandeam ca e simplu sa ajungi la 1000 de followers, ca e ceva gen, scrii pe twitter si gata, dupa o anume perioada de timp ajungi sa faci si tu 1000 de followers ca doar folosesti Twitter-ul de atatia ani. Dar nu e asa, si chestia asta m-a facut sa reflectez putin 😀

Comments are closed.