Relațiile contează

Posted by

Să începem cu câteva întrebări rapide și un răspuns cu variante multiple.

Oare studenții muncesc mai mult pentru profesorii de care cred că le pasă? Angajații depun mai mult efort pentru șefii care le pasă de ei? Iepurii se comportă diferit cu cei care au grijă de ei? Pentru care dintre acestea răspunsul este da?

  • Doar studenții
  • Studenții și angajații
  • Una dintre întrebări nu se potrivește
  • Toate de mai sus

Răspunsul corect este ultimul. Desigur, relațiile contează – chiar și pentru iepuri. La sfârșitul anilor 1970, oamenii de știință efectuau experimente cu iepuri pentru a stabili o posibilă legătură între dietele bogate în grăsimi și bolile de inimă. În Noua Zeelandă, Dr. Robert Nerem conducea o echipă care hrănea iepurii cu o dietă bogată în grăsimi timp de câteva luni. Nu surprinzător, colesterolul iepurilor, tensiunea arterială și ritmul cardiac erau crescute. Ultimul test pe iepuri a inclus însă niște rezultate neașteptate. Verificându-le micile vase de sânge pentru depozite de grăsime, a existat o mare variație între iepuri similari care consumaseră aceeași hrană. Diferența a fost dramatică – unii aveau cu 60% mai puține depozite de grăsime. Nu toți erau destinați atacurilor de cord sau operațiilor de bypass. Cum se poate explica asta?

Se pare că, după o revizuire completă a protocoalelor lor, exista o tânără postdoctorand care avea grijă de grupul de iepuri care a arătat mult mai puține acumulări de grăsime. Ce făcea ea? Conform lui Kelli Harding, MD, care a cronicizat studiul, tânăra postdoctorand nu doar că hrănea iepurii. Le vorbea, îi îmbrățișa, îi mângâia și, pur și simplu, îi iubea. Echipa, deși nu era formată din sociologi, nu a putut ignora aceste rezultate neașteptate. Au repetat studiul cu noi controale. Aceleași rezultate. Acesta a fost începutul a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Efectul Iepure” și titlul cărții Dr. Harding din 2019. Iubirea, prietenia și demnitatea sunt factori ascunși în spatele a ceea ce ne face sănătoși.

De atunci, am avut nenumărate studii care confirmă impacturile pozitive asupra bunăstării ale relațiilor sănătoase între indivizi și comunități.

Încă o întrebare pentru a adăuga la dovezi.

Care insulă are mai mulți oameni pe cap de locuitor care au peste o sută de ani decât oricare altă insulă din lume? Și mai important, de ce oamenii trăiesc mai mult aici decât în orice alt loc din lume? Răspunsul la prima întrebare este Okinawa, situată la sud de Japonia. Și motivul pare să nu fie legat de dieta lor, regimurile de exerciții fizice sau yoga zilnică. Stă în simțul lor de apartenență. Ei au grijă unii de alții. Râd, sărbătoresc zile de naștere și participă la „moai” – adunări pentru un scop comun.

Pentru lideri, nu poți măsura succesul unei afaceri doar prin profit, al unui antrenor de fotbal doar prin victorii, sau al unei școli doar prin scorurile la teste. Acestea sunt rezultate importante, afectate dramatic de calitatea și natura relațiilor dintre și printre oameni. Investește în oameni. Nu doar în formarea lor, ci și în viețile lor, ascultându-i, demonstrând compasiune și oferind bunătate umană. Creează intenționat culturi unde nu doar spui că oamenii contează, ci demonstrezi și orcheștrezi practici care arată că este așa. În fiecare zi, nu doar de ziua lor de naștere. Și când faci asta, îți vei îmbunătăți sănătatea – și a ta.