Dar tu cand te odihnesti?

Posted by

Desi e duminica, am stat si am lucrat cam toata ziua; Dana a fost si ea plecata cu treaba, la fel si nepoteii vecinului de deasupra, asa ca am profitat de liniste si am stat sa lucrez. A ales sa fac asta mai mult din propria placere si nu ca ar fi fost ceva important pe to-do list care nu suferea amanare. Dar inevitabil, prietenii, vazandu-ma ca stau si muncesc, m-au intrebat: Dar tu cand te odihnesti?

Mi-am adus aminte in momentul acela de vremuri de demult, cand lucram de obicei noaptea, lasam aplicatia de yahoo messenger deschisa si era setata sa fie tot timpul online si astfel ajunsesem sa primesc de la prieteni destul de des intrebarea: „Dar tu cand dormi?”.

Si atunci, ca si acum, am zambit. Dorm, ma odihnesc, sunt un om la fel ca si ceilalti oameni. Chiar daca in antreprenoriat e mai mult de munca si chiar daca antreprenorii isi incheie ziua de munca uneori tarziu in noapte, totusi avem momente in care dormim, ne relaxam, ne plimbam, ne distram etc.

Acum 8 ani obisnuiam sa ma culc la 3-4 noaptea si sa ma scol la 10-11 dimineata; daca faceti socoteala, sunt tot 7-8 ore de somn. De obicei, lumea care avea treaba cu mine, ajungea sa ma caute online dupa ora 11 dimineata, cand eram la calculator, ma mai cautau seara dupa programul lor de lucru (8-9 seara) si uneori ma cautau si in miez de noapte. Asta le dadea impresia ca eu de fapt nu dorm niciodata.

Acum se pare ca daca pun pasiune in tot ceea ce fac si ca muncesc de zor cu pasiune, creez impresia ca muncesc non-stop. Si totusi, sunt articole la mine pe blog (chiar din toamna aceasta) despre zile in care ma plimb pe munte, ma dau cu motociclete de enduro sau pur si simplu ma plimb aiurea prin padure. Pe langa acestea, mai sunt si alte iesiri, dar nu o sa scriu pe blog ca am fost la tara si am mancat un mic cu parintii.

Cand eram angajat la Bucuresti, dupa 8 ore de job, urmau alte 2-3 ore dedicate proiectelor mele. Adica de la 7-8 seara o luam de la zero la schimbul doi, cum ziceam eu. Apoi in weekend-uri eram din nou ocupat cu propriile proiecte. Atunci aveam rare momente de pauza si in general se intampla ca o data la 2 sau 3 saptamani sambata sa pic lat si sa dorm pret de 16-18 ore.

Mai nou, pot sa spun ca sunt mult mai relaxat, am mult mai mult timp liber si, daca aleg sa mai muncesc si seara sau in weekend, e doar alegerea mea. In general, in weekend-uri caut sa ma relaxez, iar in cursul saptamanii, seara dupa 7, obisnuiesc sa ma uit la un film, sa citesc cate ceva si de cele mai multe ori stau si scriu un articol pe acest blog. Scriu pentru ca ma relaxeaza si ma simt bine, astfel incat scrisul pe acest blog se incadreaza acum la timp liber si relaxare.

In concluzie, stau si ma odihnesc atat cat simt eu ca am nevoie. Stiu ca as putea sa muncesc mult mai mult decat o fac in momentul asta, dar prefer sa nu ma mai fortez ca in vremurile de altadata. Apreciez intrebarea si ma va face intotdeauna sa zambesc, dar nu va faceti griji.