Romania VS Germania

Posted by

De cateva saptamani tot discuta presa, atat interna cat si internationala de inchiderea fabricii de telefoane mobile Nokia din Germania si deschiderea uneia in Romania. Cum e un subiect la mare voga, bineinteles ca a patruns bine si in blogosfera romaneasca. Blogerii care mai de care, transformatii peste noapte in analisti si comentatorii priceputi, discuta despre acest subiect. Majoritatea sunt de partea Romaniei, lasa ca nici Germanii nu ne-au primit acum 10 ani, si ne-au pus viza si interdictie, si asa si pe dincolo. Si ca bine le face.

Initial nu am stiut de partea cui sa fiu, ma gandesc ca e de bine sa apara noi locuri de munca in romania, si ca duce la dezvoltarea economiei, si o sa o ducem cu totii mai bine, dar ma gandesc si ca, totusi, 2000 de oameni care nu au nici o vina, raman in strada, fara locuri de munca.

Eu consider ca nu e nici un prilej de mare bucurie atunci cand bunastarea ta insemna necazul aluia, ca intr-o buna zi Nokia isi va muta fabrica din Cluj in China si dupa 19 ani de munca (atat am inteles ca are vechime fabrica din Germania) o sa te vezi si tu aruncat in strada si fara un salariu, si poate o sa ai credite facute la banci pentru o casa, pentru o masina, si in alta parte cam greu sa gasesti servicii cand alti 2000 de colegi sunt lafel de disperatii ca tine pentru un nou loc de munca.

Probabil as fi fost impotriva nemtilor daca ar fi procedat ca mafioti aia de italieni care uita de unde au plecat, dar nemtii sunt totusi nemti, civilizatie domnule, nu tigani ca italieni, au protestat ei cum au putut, au boicotat produsele Nokia, au facut un cantecel, dar nu au inceput sa tipe in stanga si dreapta: Afara cu romanii din Germania, sa le dam foc.

Si mai aud pe cate unu domnule, ca au scris ziarele ca suntem o tara cu mana de lucru ieftina, de parca asa ar fi o jignire, pai nu este adevarat? Pai nu daia vine Nokia in Romania? Sa fim seriosi, asta e adevarul, si nu avem ce sa facem, cum noi o sa lucram pe 1000 de euro in loc de 2000 de euro ca in europa si la santuri o sa sape africanii aia care zic ca 500 de euro sunt bani ca la ei in tara ar castiga 100. Asta e viata si asta e adevarul, si pana la urma nu inteleg de ce am merita noi salarii ca in occident? Ca e clar ca nu suntem educati ca ei si suntem destul de „tigani”.

Oricum felicitari nemtilor pentru felul in care s-au comportat. Si mie, desi sunt roman, imi pare rau pentru cei 2000 de insi care raman pe drumuri.
P.S. Exista si tigani mai „romanii” decat romanii, chiar o sa scriu un articol despre asta zilele care urmeaza.