Rezolvarea problemelor in antreprenoriat

Posted by

Exista momente in care ne simtim cu totii coplesiti de faptul ca numarul problemelor de rezolvat este foarte mare si ne simtim de-a dreptul sufocati de aceste probleme. Cred ca fiecare dintre noi a trecut prin astfel de momente, atat in viata, cat si in antreprenoriat. Presupun ca este unul din punctele in care simti pur si simplu ca te ineci si nu mai ai nicio sansa sa razbati. Si, cu toate acestea, perseverenta, cat si modul de auto-organizare te vor ajuta sa treci cu bine peste ele.

 

Lista problemelor de rezolvat

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci in astfel de momente este o lista cat mai clara cu problemele pe care le ai de rezolvat. De obicei le ai deja pe undeva scrise, dar e bine sa le colectezi si sa le ai pe toate in acelasi loc. Chiar daca numarul lor ar putea parea coplesitor de cele mai multe ori, rezolvarea catorva dintre ele poate duce la o relaxare majora a afacerii, dar si a antreprenorului stresat de rezolvarea lor.

 

Organizarea listei

Odata ce ai o lista cat de cat completa cu problemele pe care le ai de rezolvat, incepe sa le evaluezi si sa le organizezi in functie de impactul lor asupra afacerii tale. In felul acesta, vei sti care sunt problemele mari cu care te confrunti si care sunt problemele mai mici care nu au un impact atat de mare asupra business-ului.

Aici eu cred ca este important sa evaluezi cat mai corect impactul si importanta fiecarei probleme, astfel incat sa ai un top al problemelor cu adevarat importante si sa fie realizat intr-un mod cat mai obiectiv. Cauta criterii cat mai obiective de evaluare a lor si masoara cu ajutorul unor instrumente care sa implice cat mai putin latura subiectiva a celui care le evalueaza. Daca nu vei face asta corect, nu faci decat sa te pacalesti singur.

 

Top 3 probleme de rezolvat

Desi de cele mai multe ori suntem tentati sa rezolvam o parte din micile probleme, sperand astfel ca daca numarul lor scade, o sa fie mai usor, adevarul este ca modul in care trebuie privite lucrurile este exact opusul a ce credem noi. Dupa ce am identificat cele mai mari probleme din companie, trebuie sa ne concentram pe rezolvarea cat mai urgenta a lor.

Inchipuiti-va ca aveti de carat un rucsac in spate, iar in el aveti 3 caramizi, 6 carti si 100 de creioane. Chiar daca renuntati la 20-30-80 de creioane, greutatea rucsacului nu se va modifica in mod semnificativ. Eliminati cele 3 caramizi si totul se schimba. De aceea e mai important sa rezolvati primele 3 probleme majore (caramizile din exemplul meu), decat alte 100 de probleme minore (creioanele din exemplul meu) pentru a putea merge mai departe.

E drept, problemele cele mai mari sunt intotdeauna problemele la care este cel mai greu de gasit o solutie, dar e bine sa va concentrati pe ele, in ciuda tentatiei de a rezolva din problemele mici, pentru a reusi cu adevarat sa mergeti inainte.