3 lucruri care mi-ar fi schimbat destinul la inceput de drum antreprenorial

Posted by

Acum mai bine de 12 ani, cand mi-am infiintat firma, nu stiam nimic despre antreprenoriat. E drept, si acum traiesc cu aceeasi impresie ca nu stiu nici 1%, dar parca mai stiu cate ceva si parca am mai invatat pe parcurs cateva lucruri utile si care sa ma salveze de un eventual dezastru.

In urma cu 8 ani, cam tot prin perioada aceasta, am hotarat ca firma nu mai poate fi o sursa de venituri si am inceput sa aplic pentru un job la diverse companii. A fost prima runda de incercari in care nu am reusit sa gasesc un job. Am reusit in runda a doua de „aplicare” si, prin septembrie, m-am angajat in compania care avea sa-mi sustina (din salariu) investitiile si cheltuielile propriei companii, vreme de 8 ani. Companie unde mai lucrez si astazi, dar al carui drum se incheie peste fix 2 saptamani. Dar nu despre asta vreau sa va vorbesc acum.

Stau mereu si ma intreb daca, dintre toate greselile pe care le-am facut, ar fi putut exista una singura pe care, daca nu as fi facut-o, mi-ar fi schimbat total viata, adica nu as fi ajuns in punctul acela critic acum 8 ani, in care am fost nevoit sa iau decizia de a ma angaja. Pentru ca 3 ani am reusit sa stau pe picioarele mele, dar la un moment dat lucrurile au inceput sa mearga atat de prost, incat singura solutie de a iesi din impas a fost sa imi iau un job.

Despre greselile pe care le-am facut, as putea sa va povestesc ore in sir, le-am facut cam pe toate si pana acum eu nu am gasit o greseala in antreprenoriat pe care eu sa nu o fi facut la inceput de drum. Toate atat de mari si de grave, incat e greu sa aleg trei dintre ele si sa spun ca sunt cele mai mari, dar am sa va spun totusi trei lucruri pe care as fi vrut sa le fac la inceput de drum antreprenorial si nu le-am facut.

1. Economiile

O firma, ca de altfel si noi cand trecem prin viata, are momentele ei bune si momentele ei proaste. Ca sa ai o stabilitate financiara, e bine sa ai cashflow in companie, care sa iti asigure toate cheltuielile pentru minim 6 luni de zile. Astfel, chiar daca nu ai niciun fel de incasari vreme de 6 luni, activitatea firmei sa nu fie afectata. Si foarte multi antreprenori stiu ca atunci cand ai banii doar pentru 6 luni, nu e deloc sigur si ca ideal ar fi 12 luni. Sa va zic ca nu am stiut de „regula” aceasta pana acum 2-3 ani cand, dintr-o intamplare, o prietena era ingrijorata de faptul ca nu mai are bani decat pentru 6 luni si ca trebuie sa gaseasca o solutie sa iasa din impas. Atunci mi-am dat seama ca asta ar trebui sa fie una din regulile de aur in antreprenoriat si ca pe viitor trebuie sa tin cont de ea.

2. Investitiile

Multe si proaste, cel mai bun exemplu, pe care il dau cand vine vorba de asta, sunt birourile. Biroul meu l-am vandut la un moment dat, dar alte 3 au ramas in „firma”. Unul il folosesc eu si e biroul la care scriu chiar si acest articol. Al doilea e langa si mai e folosit de catre Dana din cand in cand, desi ea are biroul ei in dormitor, iar al treilea, pentru ca nu mai avea loc in casa, sta demontat sub pat. Le-am cumparat pe toate noi, impreuna cu scaune, intr-un moment in care firma mergea bine, iar eu aveam ganduri mari cu ea si vise pe masura si credeam ca o sa am nevoie de ele pentru angajati. Si cam asta faceam intotdeauna cand aveam bani, cumparam mobila, computere, imprimanta, lucruri utile in activitatea unei firme, dar care nu se justificau la momentul respectiv.

Acum, ca urmeaza sa incep un nou drum, o sa va scriu in curand despre asta, ma gandesc ca o sa folosesc la fel de putin biroul, pentru ca o sa vreau sa lucrez mai mult de prin diverse locatii publice sau hub-uri de antreprenoriat. Pur si simplu, daca stau sa ma gandesc bine, daca maine ma mut cu firma intr-un apartament gol, am cam tot ce imi trebuie din punct de vedere logistic, pentru a functiona cu 3-4 angajati fara probleme. Probabil ca ati zice ca asta e de bine, acum, dar in urma cu 8 ani m-a dus in pragul falimentului. In plus, daca birourie au stat cat de cat in conservare, imprimanta, router-ul sau computerele cumparate atunci sunt de mult duse la reciclare sau la gunoi.

3. Fluxul banilor

Desi in teorie pare extrem de usor sa faci asta, sa urmaresti fluxul banilor, sa vezi ce venituri si ce cheltuieli ai luna de luna, va spun sincer ca eu abia de 2 ani am inceput sa urmaresc exact banii care intra si ies din firma si abia de anul acesta, la inceput, am inceput sa fac predictii finaciare si calcule in avans pentru a putea vedea incotro se indreapta compania; si va spun sincer ca excelul ala e o mina de aur. E ca si cum as fi descoperit o noua jucarie, care imi spune enorm de multe despre sanatatea companiei si despre cum evolueaza lucrurile. Norocul meu a fost ca aveam colectate toate cheltuielile si veniturile inca din ianuarie 2013, asa ca, dupa ce mi-am dat seama cat de important e tabelul respectiv, am stat si am scris in el toate datele si din 2013, pentru a avea o viziune mai buna a banilor care intra si ies din companie.

Cu ocazia asta, am descoperit ca exista aplicatii gata facute, mai destepte si de 1000 de ori mai bune decat simplul meu tabel. De exemplu, eu va recomand The Plan 2.0 , o aplicatie menita sa faca previziuni financiare pentru afacerea ta si care te scuteste de bani cheltuiti aiurea, iti ofera o analiza a afacerii pentru urmatorii 5 ani si multe altele, precum cashflow, cont de profit si pierdere, simulare „stress-test” etc.

Eu ma uit la previziunile pe anul acesta si ma ia durerea de cap, mai ales ca urmeaza o perioada foarte grea, fara o plasa de siguranta financiara lunara cum aveam pana acum. Mi-e si frica sa bag datele in aplicatie, sa vad previziunile pe 5 ani, mai ales ca acum am invatat sa ma joc cu diferite scenarii, probabil o sa va detaliez si asta intr-un articol separat.

De asemenea, ma gandesc ca aceasta aplicatie, daca as fi avut-o la inceput de drum, m-ar fi scutit de greselile de mai sus si de multe altele. Asa ca pretul ei, 190 de lei, e infim comparat cu banii pe care i-am pierdut eu, navigand prin intuneric si crezand ca fac antreprenoriat, cand de fapt erau un cumul de decizii luate total la intamplare si care acum, cand le privesc in urma, mi se par aproape ireale. O sa ma auziti des spunand ca eu nu reusesc sa imi dau seama cum a functionat firma mea in primii 10 ani de antreprenoriat.

the-plan_20

2 comments

Comments are closed.