7 sfaturi atunci cand ceri cuiva sa iti promoveze afacerea

Posted by

 Zilele trecute am primit un e-mail prin care un tanar antreprenor (prefer sa cred ca e mic si incepator si cu sperante, dar ca in 10 ani invata si ajunge totusi si antreprenor) imi cerea ajutorul in promovarea afacerii sale. Initial am zis sa nu ii raspund, dupa care am zis ca efortul de a-i raspunde la e-mail nu este mare, dar cand am vazut ca ma intind cu sfaturile, am mutat discutia aici, in spatiul public.

Dupa continutul scrisorii, o sa vedeti si raspunsul meu si o sa va rog sa imi spuneti daca am gresit sau nu dand acest raspuns. L-am pus public in speranta ca si altii vor invata cate ceva din raspunsul meu.

2012/11/9 I. P.
Salut,
Imi cer scuze ca te deranjez dar este necesar, am si eu un mic proiect pe web care e la inceput de drum si care ar avea nevoie de un mic imbold.
Daca ti-ar face placere sa imi dai o mana de ajutor si sa scrii la tine pe blog cateva randuri si sa faci o trimitere catre site-ul meu: http://_________ ti-as ramane profund recunoscator.
E primul meu proiect si sincer acum stau si ma gandesc de ce am ales nisa asta de piata ca imi da mare batai de cap.
Legat de partea materiala sunt la pamant deci nu as vrea sa te iau in ras si nici sa ma fac de caca”o.
Astept si eventualele tale pareri, opinii, critici legate de site.
Indiferent de raspunsul tau iti multumesc pentru timpul acordat.
Imi cer inca o data scuze de deranj si iti doresc o zi buna.
PS
„Oameni disperati fac lucruri disperate”

Cu stima,
I. P.

Salut,

Mi-ar face mare placere sa te ajut, dar sunt cateva lucruri care ma retin sa fac asta pro bono, bineinteles ca ai preturile mele afisate pe site si pot oricand sa te ajut, daca cumva imi este valorificat timpul meu pe care il petrec pentru dezvoltarea si promovarea acestui blog.

Printre motivele pe care le-as putea enumera ca refuz, ar putea fi urmatoarele:

1. Nu te cunosc, nu stiu cine esti, cati ani ai, din ce localitate esti. Poate inima mea de piatra s-ar fi inmuiat daca erai din orasul meu natal Campina, sau daca poate erai prahovean de-al meu. Poate esti. Nu-mi dau seama din continutul scrisorii. (E jos in semnatura un oras, dar s-ar putea ca pana atunci sa fi sters deja demult e-mailul). Nu e cea mai mare problema ca nu ne cunoastem, dar mi-ai fi putut spune in cateva fraze cate ceva despre tine.

De ex.:

Salut, numele meu este I.P., nu am avut pana acum placerea sa ne cunoastem asa ca te rog frumos permite-mi sa iti spun cate ceva despre mine. Am XX de ani, visez sa am propria mea afacere in online, studiez piata auto de 2 ani, masinile sunt viata mea si mi-am dat seama ca afacerea despre care o sa iti vorbesc mai jos ar putea fi promovata pe blogul tau, ceea ce m-ar ajuta foarte mult.

2. Nu mi-ai comentat niciodata pe blog, am vrut sa cred ca totusi esti un prieten al blogului meu, ca ai comentat pe acolo macar o data in viata si ai contribuit si tu la marirea comunitatii din jurul blogului meu. Nici macar dupa Iulian, nu am gasit nimic care sa aduca cu tine.

De asemenea, vin cu un exemplu foarte concludent:

Te citesc de cateva luni bune, mi-a placut foarte mult articolul tau despre Ampera, dar si ce ai scris in general despre masinile electrice. De aceea spuneam mai sus ca te cred potrivit pentru promovarea micii mele afaceri. …..

3. Este un proiect comercial, din care tu vrei sa castigi bani. In orice afacere, daca vrei sa castigi bani, se pune si problema sa investesti bani. Se calculeaza, sau mai bine zis se estimeaza un ROI si pe baza estimarilor iti faci afacerea. In plus am o colaborare foarte buna cu cei de la auto.ro (un fel de concurenti mult mai mari ai tai), trebuia sa te gandesti ca pretul ar putea fi chiar mai mare in aceasta situatie, decat cel afisat pe blog.

4. E bine sa ceri, dar e bine sa si oferi. Ca sa nu mai spun ca de cele mai multe ori e bine sa oferi ceva, inainte sa poti cere. Daca te-ai uitat asa, cat de cat, prin blogul meu, ai putea vedea ca scriu zilnic si ca m-am apucat de scris un urma cu aproape 6 ani de zile. Asta inseamna ore de somn sacrificate, ore in care puteam sa stau cu prietenii la o bere, sau cu sotia etc. Asa ca banuiesc ca, pentru promovarea ta, un mic banner la tine pe site sau orice altceva care sa ma ajute si pe mine sa cresc, nu ar fi fost decat binevenit. Da, probabil nu ar fi avut nici un rezultat, dar macar vedeam ca ai incercat sa ma ajuti si tu pe mine cumva.

5. E foarte bine sa ceri feedback, dar cand spui ca „stau si ma gandesc de ce am ales nisa asta„, primul lucru care imi vine in minte este ca deja ai pierdut batalia pentru a pune pe picioare un asemenea proiect. Orice ai face, daca tu nu crezi in ceea ce faci, pot sa spun ca deja ai pierdut. Nici nu mai conteaza cat de frumos, de destept sau de interesant e proiectul tau, TU ai pierdut deja.

De exemplu, eu am un blog de tehnologie, sunt sute pe piata si stiam de la inceput ca este o nisa grea, unde se da o batalie crunta pentru supravietuire. Dar unul din atuurile mele, cand am decis sa ma ocup si de acel blog, a fost faptul ca sunt atat de pasionat de tehnologie, stiam ca nu am timpul necesar sa o fac, dar stiam ca imi place sa fac asta.

6. Nu ma intereseaza situatia ta materiala. Afacerile nu se fac din mila, pentru aia mergi la cersit, imi dai un email in care spui ca ti-e lene sa muncesti si, daca imi spui o poveste faina, poate iti donez cativa euro. Am mai facut-o si altadata, daca am considerat ca omul respectiv merita. Vrei sa faci o afacere, iti iei un job si 10-20-50% din banii castigati ii investesti in propria afacere. Prin job nu inteleg in mod neaparat sa te angajezi. Fa ceva ce stii si vinde, asa ai putea invata mai multe despre afaceri, decat prostia aia de site care speri tu sa-ti aduca o caruta de bani.

7.  Accepta criticile si sfaturile. S-ar putea sa iti fie utile intr-o buna zi. S-ar putea ca sfaturile de mai sus sa fie mult mai utile decat sfaturile pe care ti le pot da la site, ca presupun ca oricum vei inchide site-ul in cateva luni, dar sfaturile astea te vor ajuta si la urmatoarea incercare si crede-ma, e al naibii de greu sa reusesti, asa ca probabil o sa mai inchizi cateva site-uri pana o sa inceapa sa mearga ceva. Nu am nimic cu tine, chiar daca tonul din articol ar putea fi putin cam dur, considera ca sfaturile vin de la cineva care incearca sa te ajute. Asa cum spuneam la inceput, banuiesc ca esti doar un copil care mai are de invatat, dar cum sunt un optimist incurabil, aleg sa cred ca peste cativa ani imi vei multumi si ca vei ajunge sa faci si ceva bani din online.

Sper ca si restul cititorilor sa aiba cate ceva de invatat din aceste sfaturi si cred ca ar mai fi putut fi cateva, dar nu in cadrul acestui articol. Tineti aproape si cu siguranta veti avea ocazia sa le cititi in alte articole.

3 comments

  1. Foarte interesant articol, Dragos. Ma gandesc ca unele dintre motivele pentru care am fost eu refuzat acum multi ani, cand am inceput blogul, a fost ca nu respectam anumite reguli, mentionate de tine aici…

    P.S. Data viitoare cand te rog ceva, o sa spun ca sunt din Campina :))

  2. In cazul tau stiu ca esti din Campina, ne-am vazut si personal. Cu toate sfaturile de mai sus, ultimul mail pe care la-m dat era de 10 ori mai prost decat cel de mai sus 🙂 Asa ca sa nu credeti ca si eu fac intodeauna doar ce trebuie. Poate o sa explic odata intr-un articol de ce uneori si mailurile mele sunt uneori la fel de prost scrise ca cel de mai sus.

  3. Salut
    Interesant articolul chiar mi-a placut, sfaturile foarte utile, au ajuns si la urechile cui trebuia.
    Dupa mailul trimis de tine, care la inceput ma surprins, chiar devenisem curios, nu stiu daca asteptam fie mai taios sau nu, oricum articolul a fost binevenit si mai mult ca sigur a avut un impact mai puternic decat m-as fi asteptat.
    Totusi, nu sunt toti niste „excelente” a limbii romane si poate nu intotdeauna gasesti cuvantele necesare de a exprima exact ceea ce iti doresti sau poate nu ai inca pregatirea de a scrie o scrisoare, oricum ai avut dreptate e doar un copil ce incearca sa se declare indepedent, oricum imi asum actiunile ce se intreprind in numele meu.

Comments are closed.