Focus in antreprenoriat

Posted by

business_focus Astazi am decis sa va vorbesc despre unul din cele mai importante elemente care poate face diferenta dintre succes si esec. Inainte de asta insa, va invit sa cititi la Bobby Voicu o poveste frumoasa despre antreprenoriat si bineinteles sa votati proiectul la The Next Web.

Povestea in sine contine multe lectii de antreprenoriat pentru cine stie sa o citeasca cu atentie.

Despre faptul ca e bine sa va focalizati pe un singur proiect, cred ca auziti foarte des peste tot. Pentru un antreprenor este cu atat mai greu sa faca asta, atat la inceput cand are foarte multe idei, cat si mai ales dupa ce a avut deja succes cu unul din proiecte si prinde incredere in fortele lui, are si un mic (sau mai mare) buget de alocat pentru noile idei si cum idei are destule, uneori uita de afacerea care ii aduce bani, focalizandu-se pe alte proiecte.

Chiar si mie imi e greu sa fiu focusat pe un singur proiect, desi stiu ca asta ar face clar diferenta. Dupa cum stiti, undeva prin toamna am taiat majoritatea proiectelor (care sunt doar in capul meu, cum spune un bun amic) incercand sa restrictionez numarul lor la maxim 7.  De fapt, am lipit pe peretele din birou 7 cartonase, pe care am pus numele fiecarui proiect. Sunt 7 cartonase cu 6 nume, al saptelea fiind gol, pentru ca am vrut sa ramana loc pentru o noua idee, daca se valideaza repede si produce bani intr-un timp relativ scurt.

Mi s-a spus mereu ca 7 e un numar imens, iar experienta a validat acest lucru, pentru ca nu reusesc sa ma ocup saptamanal decat de primele doua, restul ramanand la stadiul de „nice to have”.

Focusul pe un singur proiect face o mare diferenta, pentru ca, oricat ne-ar placea sa credem ca avem abilitatea de a functiona multitasking, in realitate nu se intampla asa, lucru dovedit stiintific de altfel. Lucru pe care l-am observat si la munca, pentru ca in zilele in care sunt concentrat de dimineata pana seara pe un singur lucru, productivitatea este imensa, in comparatie cu momentele in care am de rezolvat 10 task-uri mai mici, dar diferite si observ la finalul zilei ca nu am rezolvat decat 5 dintre ele.

Acum probabil ati inteles de ce incet, incet renunt la twitter, facebook, yahoo mesenger si caut sa am in jurul meu cat mai putine elemente care sa ma defocuseze de la ceea ce imi propun sa fac.

Inca am foarte multe proiecte, inca nu reusesc sa ma desprind de ele, dar sper ca o sa reusesc la un moment dat sa pun pe cateva dintre ele pe picioare si sa gasesc cate un project manager pentru fiecare din ele, iar eu sa ma focusez pe alte probleme si, eventual, proiecte.

La final, pentru a intelege cat de mult afecteaza productivitatea focalizarea pe mai multe proiecte, va propun un exercitiu simplu. Daca esti pasionat de matematica, alege 4 probleme asemanatoare si contorizeaza rezolvarea lor. In prima parte a exercitiului ia 2 probleme si rezolva-le pe rand, prima problema, apoi a doua si masoara cat timp ti-a luat, apoi in a doua parte a exercitiului ia problema 3 si 4 si incearca sa le rezolvi simultan, pune 2 foi in fata si rezolva cand o bucatica dintr-o problema, cand o bucatica din cealalta problema. Astfel, o sa vezi ca exista o diferenta destul de mare intre timpul necesar sa rezolvi pe rand cele doua probleme si timpul in care incerci sa le rezolvi in paralel.

Daca esti blogger, cred ca poti face acelasi exercitiu cu 2 articole pe care sa incerci sa le scrii in paralel. Chiar daca vei reusi sa le scrii in paralel in acelasi timp, iti garantez ca a scazut considerabil calitatea lor atunci cand le-ai scris simultan. Ideea ramane aceeasi, focus pe ceea ce faci si, cu cat vei avea mai putine elemente care sa iti distraga atentia, cu atat productivitatea va fi mai mare.