Fluxul banilor – venituri pasive (partea a IV-a)

Posted by

Cred ca visul fiecaruia din noi e sa nu faca nimic si eventual banii sa curga din abundenta, din pacate insa, lucrurile nu stau chiar asa. V-am vorbit in cursul saptamanilor trecute despre fluxul banilor si despre cum puteti capata o intelegere mai ampla a ceea ce se intampla cu ei, cum ii puteti economisi si in final sa-i investiti in lucruri care sa va faca viata mai frumoasa. Astazi o sa va vorbesc despre ceva ce auziti destul de des in teorie si pare imposibil de obtinut in practica: veniturile pasive.

Inainte de a va vorbi despre asta, vreau sa va intreb de cate ori ati auzit de persoane care au castigat sume mari de bani si nu au ramas cu nimic in 2-3 ani? Dar de cate ori ati auzit de antreprenori care au pierdut toti banii si totusi in cativa ani au reusit sa isi creeze iar un imperiu financiar? Spun asta, pentru a sublinia faptul ca nu banii creeaza abundenta, ci cel care intelege si controleaza fluxul lor.

Foarte multi confunda veniturile obtinute de pe urma unui hobby ca fiind venituri pasive. Multi cred ca daca fac un site si le aduce cateva sute de euro pe luna, acestea sunt de fapt venituri pasive, dar de cele mai multe ori, daca ar avea un job si ar munci acelasi numar de ore, ar castiga probabil mult mai multi bani, singura diferenta fiind ca, daca vorbim de un hobby, atunci munca e facuta cu placere si nu se poate numi chiar munca.

Un blog, pe care scrii zi de zi, nu iti aduce venituri pasive. Sunt venituri care vin in urma muncii tale si, chiar daca pot exista exceptii (de exemplu, am un blog de care nu ma mai ocup aproape deloc si aduce inca peste o suta de euro lunar), in timp acele venituri vor scadea si vor disparea. Nu sunt chiar venituri pasive, sunt niste venituri rezultate in urma a 7 ani de munca pe acel blog, uneori timp de cateva ore pe zi.

Veniturile pasive sunt cele care vin din sisteme construite de tine si care pot functiona fara tine. Daca ai propria afacere si poate functiona bine-mersi si daca pleci timp de 2-3 ani, atunci intr-adevar poti spune ca ai parte de venituri pasive. Intotdeauna, oricat de sigure v-ar parea veniturile pasive, exista un risc ca sa se intample ceva si acestea sa dispara asa ca e bine sa aveti cat mai multe fluxuri de venit pasiv.

Veniturile pasive se obtin cu ajutorul a doua mari resurse: bani si timp (despre resursa de timp o sa va vorbesc altadata), iar acestea doua, canalizate, te pot duce mai rapid la un flux de venituri pasive mai consistent. Daca vorbim doar de resursa de bani investiti pentru a obtine venituri pasive, atunci eu folosesc o formula de calcul in care iau in considerare un procent de doar 1%. Desi, in teorie, poate merge pana la 10% in unele cazuri.

O companie, care merge bine, are un profit anual de maxim 10-12% procente, in general. In cazul companiilor mari, care intra pe piete emergente si au sisteme foarte complexe, sute sau mii de angajati, lucrurile pot sta diferit. In cazul bugetului familial sau al unei companii mici, un procent de 1-3% este unul destul de realist, spun eu.

Ganditi-va ca va cumparati un apartament de 40.000 de euro si il inchiriati pentru 200 de euro lunar, adica undeva la 2000 de euro pe an (ca sigur se mai strica cate ceva si trebuie reparat sau nu aveti tot timpul chiriasi), asta inseamna cam 5% pe an. Daca iei in calcul si alte costuri care pot aparea, s-ar putea ca pe o perioada de 10 ani sa iesi in castig, chiar cu un profit mai mic decat cel calculat mai sus. Nu mai zic ca investitia initiala se recupereaza timp de 20 de ani.

Cand aud pe cineva care spune ca are o idee geniala (in special pe online) si ca ar putea ajunge sa aiba venituri pasive sustinute de pe urma ideii lui, de cele mai multe ori ma amuza. Facebook a pornit ca un proiect facut de Mark Zuckerberg, impreuna cu 3 colegi de clasa, dar un an mai tarziu (2004), a primit o investitie de 500.000 de dolari de la Peter Thiel, iar inca un an mai tarziu (2005) a primit inca o investitie de 12 milioane de dolari si inca una de 27 de milioane de dolari in 2006. (sursa wikipedia)

Asadar, daca va ganditi ca ideea si munca voastra va vor aduce venituri pasive, luati in calcul multi ani, pentru ca, din pacate, banii au un cuvant greu de spus atunci cand vorbim de venituri pasive. In rest, daca iti plac povestile despre venituri pasive si despre cum sa dai lovitura, va recomand MLM-urile care au destule povesti de acest fel.

Odata ce ai inteles exact fluxul baniilor tai, ai inceput sa ai si ceva economii puse deoparte, vei putea sa creezi fluxuri care au menirea de a aduce venituri pasive. Iti recomand de asemenea sa citesti mult, sa te educi si sa inveti cat mai multe despre locurile in care se duc banii tai. Poti incepe cu cartile lui Kiyosaki, unora le-a schimbat viata, mie doar mi-a confirmat ca unele lucruri, pe care le gandisem singur, nu sunt gresite.

2 comments

  1. :)) – Rich people treat time differently, they buy it, while poor people sell it.

Comments are closed.