Am 100.000 de euro, caut idee de afacere

Posted by

De cateva ori pe luna, pe grupurile de antreprenori de pe facebook, apare cate un astfel de anunt in care un nene cu multi bani si fara a avea idee cu ce se mananca antreprenoriatul, intreaba asta, iar ideile si comentariile difera de la sfaturi bune pana la comentarii in batjocura si postate la misto. Si suma difera si e in plaja 10 mii de euro – 1 milion de euro, depinde de cat de mare e buzunarul domnului care cauta ideea geniala de afaceri pe care e gata sa o inceapa. Asa ca m-am gandit sa fac un mic ghid cu sfaturi si idei legate de aceasta problema.

Esti „rupt in fund”, dar ai 100.000 de euro pentru a deschide o afacere

Primul lucru pe care il fac de obicei cand vad un asa investitor, ma uit si eu la profilul lui de facebook, sa vad cu ce se ocupa, cam cum si-a castigat banii, cam ce fel de om este. Daca ai noroc, il vezi imbracat la costum, a facut si el rost de un costum mai acatarii si si-a tras cateva poze, eventual pe langa o masina mai bengoasa, care normal ca nu e a lui. E amuzant ca si in pozele de acum 2 ani si de acum 3 ani avea fix acelasi costum si aceiasi pantaloni. Asta daca ai noroc, ca de cele mai multe ori il vezi in poze intr-un trening luat de la Obor sau de la Dragonul Rosu. Sincer, va spun ca ultimul pe care l-am vazut mi-a creat impresia ca era sofer de tir, si tirul din poze sigur nu era al lui.

Esti rupt in fund? Nu trebuie sa iti fie rusine, si noi antreprenorii suntem la fel de rupti in fund ca tine, doar ca noi numim asta o problema de cashflow. Dupa ce platim angajatii, furnizorii si taxele la stat, de multe ori nu mai ramane nimic sau aproape nimic. S-ar putea sa fie o diferenta totusi intre activele pe care le detinem noi si cele pe care le detii tu, dar astea-s detalii carora nu trebuie sa le dai atentie, chestii precum personal value, assets, cashflow sunt pentru tocilari, nu pentru un antreprenor ca tine.

Primul pas pe drumul antreprenoriatului ar trebui sa fie o carte

Si cartea asta despre care iti vorbesc mai sus, se numeste „Cei care schimba jocul”, de Mona Dirtu si Andreea Rosca. Stai, nu te speria, ca nu trebuie sa o citesti pe toata, e indeajuns sa citesti doar capitolul cu povestea lui Dan Sucu (Mobexpert) si sa citesti cu mare atentie momentul acela in care povesteste ca „aveam nevoie de un camion cu mobila„. Te va ajuta foarte mult sa intelegi cam ce inseamna treaba asta cu antreprenoriatul, cam care e viziunea unui antreprenor si cam ce isi doresc ei atunci cand incep o afacere. Si daca tot ai pus mana pe cartea asta, citeste-o toata, ca nu o sa iti para rau. Desigur, as putea sa-ti mai recomand alte 10-20-50 de carti bune despre antreprenoriat, bugete, educatie financiara, dar sunt destul de sigur ca nu are rost sa exagerez acuma. Desi antreprenorii cam citesc carti, din ce am observat si ar trebui sa-mi fie rusine ca-s cam codas la capitolul asta. Repet, ca sa se inteleaga mai bine ideea, citesc carti, nu doar au citit carti.

Ai o idee? Vezi ceva ce ai putea imbunatati, care ar putea ajuta pe cineva?

Cam asa incepe durmul asta greu al antreprenoriatului, si crede-ma ca e al naibii de greu si nu e facut pentru oricine. De cele mai multe ori se pune problema exact invers de cum o vezi tu, vrei sa faci „asta” si pentru a face ca acel lucru sa se intample, ai nevoie de bani si alte resurse, de multe ori banii sunt problema cea mai mare pe care o are un antreprenor, nu lipsa de idei sau de produse pe care ar vrea sa le creeze. Eu, personal, am cel putin 5 proiecte in „pending” si inca o firma, care nu iau nastere momentan pentru ca nu am timp si resurse suficiente pentru a ma ocupa de ele.

Pregateste-te sa inveti continuu

Antreprenoriatul pur, asa cum il inteleg eu (dar si altii cu care am mai stat de vorba), inseamna doua lucruri: dezvoltare continua si construirea unor sisteme care sa schimbe sau sa imbunatateasca lucrurile (la un nivel mai mic sau mai mare). Daca vrei sa iei niste produse din China si sa le vinzi pe Amazon (asta e la mare moda acuma) se numeste, din punctul meu de vedere, bisnita, dar hai sa nu mai fiu atat de dur si sa ii zicem comert. Nu mi-o lua in nume de rau, sa vrei sa castigi mai multi bani sau sa iti inmultesti banii pe care ii ai, nu e un lucru rau, exista tot felul de metode prin care ai putea face asta, de la investitii pe bursa si criptomonede, pana la cumpararea unor francize sau a unui pachet majoritar intr-o firma. Antreprenoriatul este o calatorie prin viata, unde trebuie sa inveti lucruri noi, sa te lovesti de tot felul de probleme pe care probabil nici nu ti le-ai imaginat.

Gandeste-te ce abilitati ai si care dintre ele sunt utile pentru afacerea pe care vrei sa o construiesti

Asa cum drumul prin antreprenoriat e unic pentru fiecare in parte si modul cum iti construiesti afacerea tine foarte mult si de talentele pe care le ai sau pe care vrei si esti in stare sa le dobandesti. De exemplu, punctul meu forte nu sunt niciodata vanzarile (ma refer la vanzari directe, zambit frumos la client), si nici nu cred ca vor fi, iar asta din pacate imi afecteaza in mod considerabil firma. Si aveam doua solutii: fie fac niste training-uri serioase pe vanzari si poate, poate se prinde ceva de mine, fie modific modelul de business si identific acele canale de vanzari unde nu este necesara din partea mea o interactiune foarte mare si directa cu clientul. Personal, prefer sa port discutiile pe e-mail si nu-s prietenul telefonului sau a povestilor prea lungi cand vine vorba de afaceri. De asemenea stiu ca punctul meu forte este experienta acumulata de ani de zile si expertiza mea in domeniul tehnic, ma folosesc de acestea doua pentru a putea dezvolta firma. Oricum nu poti sa le ai pe toate, sa fii si bun vanzator si expert pe nisa ta de business, si carismatic, si leader si iubit de toata lumea… sau daca poti sa faci toate astea, atunci la ora asta esti in vreun birou luxos din alta tara sau la volanul vreunui bolid de la Ferrari sau Lamborghini. Oricum, nu esti la mine pe blog, citind acest articol.

Ca tot vorbim de abilitati, si networking-ul poate fi considerat o abilitate, uneori in afaceri conteaza sa cunosti oameni de la care sa fii deschis sa inveti lucruri noi, de la care sa ai ce invata si cu care sa poti comunica. Aici exemplele sunt nenumarate, dar daca nu stii de unde sa incepi, pot sa iti recomand eu o lista cu 10 antreprenori pe care trebuie sa incerci sa-i cunosti, desi lista nu se termina niciodata si poti invata pe drumul asta, antreprenorial, de la tot felul de oameni. Intrebarea este: Tu esti dispus sa inveti?

Ce ar mai fi de spus?

Multe, foarte multe, dar momentan ma opresc aici, sunt sigur ca ti-a placut articolul si as fi incantat daca ai lasa in zona de comentarii si alte sfaturi pentru cei care vor sau cred ca vor sa apuce pe drumul acesta, al antreprenoriatului.