Bloggerii din Ploiesti au participat la workshop-ul de videografie organizat de SMA Studio

Posted by

sma_studio In urma cu aproximativ 3 saptamani, va anuntam organizarea unui workshop de videografie pentru bloggerii din Ploiesti. Acesta a avut loc sambata si a reunit 10 bloggeri din Ploiesti, pasionati de video si fotografie.

Personal, cred ca nivelul de informatie expus la acest workshop a fost destul de avansat, dar asta nu inseamna ca nu am invatat lucruri noi si am invatat sa fim mai atenti la anumite lucruri atunci cand producem un video.

Am fost impresionat de Loredana Bratila, trainerul  din partea SMA Studio si de pasiunea de care da dovada. Mi-as fi dorit sa vad si bloggeri in Prahova atat de pasionati pe cat este ea de foto/videografie.

Precum in film, la fel si pe blog

Primele discutii despre realizarea unui film se aplicau foarte bine si la blogging. Elementele narative pe care trebuie sa le contina un film, sfaturile legate de respectul pe care il arati cititorilor atunci cand vii cu o productie buna si multe altele se aplicau din plin si blogging-ului. Am inteles, din aceasta parte de inceput, ca filmul este o metoda de a comunica anumite lucruri, la fel ca si blogul, si ca cititorilor sau celor care vad filmul realizat de tine nu le pasa de ce probleme ai avut sau ce ai vrut tu sa transmiti, ci ceea ce s-a transmis de fapt.

Am inteles ca nu conteaza ce cred eu ca vroiam sa spuna filmul meu, daca a spus cu totul altceva. Imi suna atat de cunoscuta povestea asta pe blog, unde de cateva ori am reusit sa transmit aroganta, ingamfare si laudarosenie, chiar daca mesajul se dorea cu totul altul. Cred ca prima parte a workshop-ului a fost o lectie despre blogging, pentru cine a invatat sa „vada”.

Ce am invatat la workshop-ul de videografie

Mi-am notat foarte multe lucruri, care ar putea face obiectul a catorva articole, dar despre care am decis sa va vorbesc pe scurt mai jos.

Etapele realizarii unui film:

  • Preproductie
  • Productie
  • Postproductie

Din ce se compune un film:

  • cadru
  • secventa
  • film

Ce trebuie sa inveti pentru o buna realizare a unui film:

  • sa vezi
  • sa observi
  • sa decizi
  • sa anticipezi
  • sa astepti

Miscari ale camerei

  • traveling – miscare pe orizontala
  • lift – miscare pe verticala
  • traveling circular – miscare pe orizontala in jurul unui obiect

Am mai invatat ca disolve se poate folosi atunci cand vrei sa arati ca a trecut o perioada mai lunga de timp. De asemenea, am auzit inca o data despre planurile dintr-un film, dar bineinteles ca nici de data asta nu le-am retinut, dar am retinut faptul ca „doare” daca taiem la incheieturi. Am mai invatat si despre un transition effect pe care nu l-am folosit niciodata, un carton alb sau negru care face tranzitia rapida de la un cadru la altul, prin disolve la inceputul si finalul lui. Lungimea acestui efect de 1-1.5 secunde.

Am mai aflat despre cat de greu este de folosit o croma si ca de preferat este gasirea oricaror altor solutii inaintea alegerii folosirii unei crome, ca trebuie luminata cu mare atentie.

De asemenea, am mai invatat despre cadrele de legatura si despre cum se iau. Mi-a placut mult exemplul in care, daca pui mana pe cineva, nu iei ca si cadru detaliat mana care se pune pe umar, ci expresia celui care este atins, care poate exprima ceva, bucurie, suprindere etc. Astfel, am inteles ca aceste cadre de detaliu au si ele un anumit scop in productia unui film.

Concluzii

La final, vreau sa va spun ca mi-au placut foarte mult atat informatiile capatate, cat si trainerul extrem de pasionat care ne-a expus informatiile respective si ca astept cu interes sa vad ca vor avea loc si alte asemenea workshop-uri pentru bloggeri.

Ce mi-ar placea sa vad la un urmator workshop? Cred ca un fel de exercitiu practic, sa ne impartim in 2-3 echipe de 3 oameni si sa realizam o mica productie, dupa care sa o montam si sa o criticam. Nu stiu cum se poate realiza asa ceva intr-un timp care este relativ scurt, dar cred ca ar fi mult mai interesant.

O alta idee pe care o am este sa ni se dea o tema si fiecare blogger ploiestean sa faca un scurt clip pe tema respectiva, iar la workshop sa ne fie desfiintat rand pe rand talentul de scenaristi, regizori si actori, iar noi sa invatam din greselile noastre, cat si ale celorlalti.

Multumim lui Bogdan Cojocaru pentru implicare si invitatie si puteti citi ce s-a mai scris despre acest workshop la Ana Musat si Livia Iusan.

One comment

Comments are closed.