Cele mai frecvente greseli la schimbarea anvelopelor de pe masina

Posted by

Pentru soferi, venirea iernii marcheaza momentul in care schimba anvelopele de vara de pe masina cu unele de iarna, atat pentru siguranta in trafic, cat si pentru a respecta legislatia in vigoare, care nu permite soferilor sa circule iarna cu masini care nu au cauciucuri corespunzatoare anotimpului.

Odata ce sezonul rece se incheie, soferii asteapta momentul potrivit pentru a inlocui cauciucurile de iarna cu anvelope de vara, insa nu trebuie sa se grabeasca atunci cand iau aceasta decizie, deoarece ninsorile isi pot face aparitia chiar si in lunile de primavara.  Momentul potrivit pentru a face inlocuirea anvelopelor este, de obicei, in luna aprilie. Acest termen poate sa varieze in functie de zona geografica si mai ales, in functie de clima.

Cand se mai schimba anvelopele?

In afara de sezonul rece, cand soferii sunt obligati sa isi echipeze masinile cu anvelope de iarna, mai exista si alte momente in care se impune schimbarea anvelopelor, fie ca e vorba de iarna sau vara. In functie de stilul de condus al soferului si de zonele in care masina circula frecvent, este posibil ca anvelopele sa necesite inlocuire, ca urmare a deteriorarii.

Soferii sunt sfatuiti sa verifice starea anvelopelor periodic, macar o data pe luna. Unul dintre semnele care le indica posesorilor de autovehicule ca a sosit momentul sa schimbe anvelopele este uzarea excesiva a benzii de rulare, pana la adancimea minima. De altfel, daca anvelopa prezinta daune semnificative, este posibil sa fie nevoie de inlocuirea sa.

Un alt moment optim pentru a schimba anvelopele este atunci cand perioada de utilizare a acestora a fost depasita. Chiar daca dupa 10 ani acestea par a fi intr-o stare buna, inlocuirea lor poate fi o idee buna, in special din motive de siguranta.

Ce greseli se pot face la montarea anvelopelor pe masina?

Atunci cand vine momentul inlocuirii anvelopelor, multi proprietari de masini prefera sa le schimbe singuri si sa nu mearga intr-un atelier auto, in ideea de a economisi bani si de a evita cozile. Pentru a face acest lucru, nu este de ajuns sa achizitioneze cele mai bune anvelope de vara, fiind necesar sa aiba la dispozitie si echipamentul potrivit in vederea montarii noilor anvelope. De altfel, este nevoie ca acestia sa urmeze cu atentie fiecare pas in montarea anvelopei, pentru ca si greselile minore pot avea urmari neplacute.

Exista cateva greseli pe care unii proprietari de masini le fac atunci cand aleg sa isi schimbe singuri anvelopele, fie ca e vorba de cauciucuri de vara sau de iarna. Dintre acestea, au fost selectate cateva dintre cele mai frecvente:

  • Pozitionarea gresita a cricului

Modul in care este plasat cricul este foarte important pentru intreaga procedura de schimbare a anvelopelor, tinand cont de faptul ca acesta nu poate fi pozitionat la intamplare. La unele masini, exista un anumit loc sub pragul masinii unde trebuie pozitionat cricul.

Acest punct difera de la o masina la alta, iar daca cricul nu este plasat corect, exista sanse ca pragul sa fie indoit, intrucat nu orice punct are rezistenta necesara pentru a sustine greutatea mare a masinii. In cazul in care masina nu are un astfel de semn care indica locul de instalare a acestuia, persoana care face schimbul poate sa ridice incet cricul pana cand simte ca acesta sustine greutatea masinii si ca nimic nu se indoaie;

  • Strangerea insuficienta a prezoanelor

Dupa montarea anvelopelor, persoana care a facut schimbul trebuie sa se asigure ca prezoanele sunt stranse bine. Acesta este un aspect care nu trebuie neglijat, intrucat prezoanele slabite pot duce la desprinderea rotii si implicit, la punerea in pericol a soferului, pasagerilor si celorlalti participanti la trafic.