Cum vom comanda mancarea in viitor?

Posted by

Saptamanile trecute am desfasurat pe BlogPoint.ro o campanie pentru FoodPanda.ro, care venea cu o provocare interesanta pentru bloggeri si ii punea sa isi imagineze cum ar arata in viitor mancarea si cum am putea comanda mancarea peste 10 sau 20 de ani. E clar ca din cauza timpului din ce in ce mai scurt, pe care il avem la dispozitie, vom aloca tot mai putin timp gatitului, iar solutiile mobile, precum aplicatiile pentru Android, iOS sau Windows Mobile vor fi tot mai des folosite.

Cu toate acestea, niciun articol din cele participante la campanie nu m-a fascinat atat de tare, incat sa spun ca mi-a placut la nebunie. Acum, poate fi si vina celui care a facut brief-ul campaniei (adica a mea), pentru ca nu am comunicat extraordinar de bine viziunea proprie.

Asadar, am decis la final de campanie sa vin cu un articol, in propriul stil nebunesc, care sa va vorbeasca de viitorul mancarii si cum vad eu lucrurile peste 10-20 de ani. Tin sa va avertizez ca viziunea mea nu are in mod special legatura cu online-ul si tine de o viziune mai ampla, inspirata din idelile lui Jacque Fresco si ale altor filozofi moderni, care incearca sa-si imagineze cum va arata lumea in viitor.

In primul rand, tind sa cred ca bucataria este cel mai inutil lucru din casa mea, un fel de rau necesar, care inca exista acolo pentru ca nu au aparut solutii mai bune pentru a manca. Cred ca deja mi-am pus in cap toti bloggerii de food si orice cititor pasionat de mancare, doar cu fraza aceasta.

Eu sunt un mare fan al cantinelor sau al micro-cantinelor. Va mai aduceti aminte cum scriam acum cativa ani despre cantina mea preferata din Piata Floreasca? (Vezi aici articolul.) De exemplu, in momentul in care scriu acest articol, frigiderul meu e plin pana la refuz de mancare. Pentru ca am fost la job zilele trecute, iar nevasta mananca enorm de putin, sunt deja constient ca mai bine de jumatate din acea mancare o sa fie aruncata pentru ca se va strica sau invechi. Asa ca mereu ma intreb de ce nu exista la parterul blocului, sau la un grup de cateva blocuri, o cantina mica pentru locatari. Cred (nu am stat sa socotesc pe hartie) ca ar fi mai ieftina, s-ar arunca mancare, dar mult mai putina si daca ar avea cateva feluri de mancare, ai avea de unde alege si ar satisface toate gusturile.

Apare tot mai des sistemul acesta de sharing, o singura receptie la o cladire de birouri, o singura secretara la cateva firme mici etc. De ce nu am avea la comun si mancarea? Si ii rog sa ma ierte cei care au placerea proprie de a-si gati mancarea singuri.

Asta e unul din lucrurile pe care le vad eu in viitor, disparitia bucatariei. Inlocuirea ei cu un living generos in care putem sta la masa cu prietenii. Si daca tot vorbim de stat la masa cu prietenii, dar nu mai avem bucatarie, probabil va intrebati de unde luam mancarea.

O comandam online, ar fi raspunsul simplu la aceasta intrebare. O preparam online ar fi raspunsul pe care probabil il vom da peste 5 sau 10 ani.

Problema principala la solutia mea de mai sus, cea cu micro-cantinele, este data de gustul mancarii si de faptul ca unul isi doreste mancarea mai piperata, altul cu mai multe legume si mai putina carne si tot asa.

Deja exista platforme in care iti poti comanda pizza cu ingredientele preferate, in care iti construiesti singur pizza. De ce ar fi prea complicat sa existe astfel de optiuni si pentru alte feluri de mancare? Pana la urma, pentru a gati o ciorba ai nevoie de o oala cu apa, in care se pun o serie de ingrediente intr-o ordine specifica si in anumite cantitati, pentru ca la final sa rezulte o ciorba ca la mama acasa. Lucruri pe care le poate face un robot. Si cred sincer ca un robot cu senzori speciali ar putea praji o bucata de friptura in cel putin 6-7 moduri. De la „mai in sange” pana la „super rumenita”.

Asa ca probabil in viitor, vom avea posibilitatea sa gatim de la distanta, sa punem ingredientele pe care ni le dorim in mancare si sa o comandam acasa. Vom putea face o oala cu ciorba de 2 portii sau de 20 de portii, daca am invitat multi prieteni la masa. Si, in timp ce savuram un vin bun cu ei, mancarea ar sosi gata preparata si eventual calda inca, daca ne-am ales si ora la care sa fie adusa.

Probabil va exista solutia salvarii propriilor retete, a sharing-ului lor, pentru ca prietenii tai, daca vor vrea sa prepare ciorba facuta de tine, vor putea, cu un singur buton, sa o comande exact dupa aceeasi reteta. Uneori vei gati tu, de fapt robotii care iti vor respecta cu strictete reteta, sau vei incerca retete deja existente pe net.

Cred ca as merge si mai departe. De exemplu, carnatii au gusturi specifice, in functie de fiecare regiune; mie imi plac cei foarte slab spre deloc piperati, de vreme ce in zona judetului Buzau se fac foarte, foarte piperati. Cred ca, din nou, ai putea comanda cu cateva saptamani inainte la o ferma carnatii dupa reteta proprie. Probabil aici e mai complicat, ca depinde si de cat de grasa e carnea, dar cred ca un super robot ar evalua mult mai bine decat noi procentul de grasime din carne si ar prepara mult mai exact reteta proprie.

Pana la urma, o mare parte din mancarea pe care o avem azi in supermarketuri, este facuta de niste masini automate, masini care au un soft care le spune in ce cantitati sa puna produsele pentru a iesi produsul pe care ei il vand pe piata. Acelasi soft, cu alti parametri, face un alt produs. Si acelasi soft, dar cu parametri personalizati, ar putea face pentru noi exact mancarea pe care ne-o dorim.

Deci, daca ma intrebati pe mine cum o sa arate mancarea peste 10 ani, o sa va spun de pe acuma ca ma astept sa fie gatita de roboti in mare parte, iar daca tehnologia o permite, probabil vor deveni suficient de mici incat sa incapa, asemenea unui frigider, in propria bucatarie. Desi, cred ca cel putin momentan e nevoie de foarte mult spatiu pentru o asemenea bucatarie robotizata, spatiu pe care nu-l putem aloca intr-o casa.

Va place sa va personalizati pizza? V-ati personaliza si restul mancarii daca s-ar putea sau doar ati alege una din variantele deja predefinite la un restaurant online?