De cand s-a aprobat Legea Prosumatorului, cea care iti permite sa injectezi curent in retea, s-a umput piata de antreprenori care vor sa investeasca intr-un mic sistem fotovoltaic care sa bage curent in retea si sa ii umple de bani.
Vad pe grupul de facebook dedicat acestui subiect, zilnic cate unul care se si viseaza bogat (macar nu vrea Lamborghini, ca cei ce investeau anul trecut in BTC) si eventual cauta si ceva fonduri europene ca sa le ia gratis.
Nu, nu este o investitie buna
Am zis sa fiu scurt si la obiect si sa pun asta ca subtitlu, sa ma asigur ca intelege toata lumea ca o astfel de investitie nu este si nici nu cred ca va fi profitabila din punct de vedere al recuperarii banilor.
Daca discutam despre afaceri si despre timpul de recuperare a investitiei, dincolo de unicornii din IT care au uneori o perioada mica de recuperare a investitiei initiale, alte afaceri au o perioada de 4-5-7 ani de recuperare a capitalului investit.
Imi aduc aminte de un articol de acum cativa ani despre afacerile din turism, era vorba de sistemele hoteliere din Turcia, care veneau cu preturi foarte mici si mesajul celor care conduceau aceste sisteme era cam asa: „Perioada recuperarii investitiei in 2-3 ani a trecut, acum iti vei recupera investitia in 6-7 ani, dar asa reusim sa avem aceste preturi foarte mici”.
De ce va povestesc despre toate aceste lucruri? Pentru ca perioada pe care eu am calculat-o pentru recuperarea investitiei in cazul panourilor fotovoltaice poate fi la 15-20 de ani, poate 10 ani daca nu ti se arde nicio componenta a sistemului si in conditiile in care pretul energiei electrice va creste in urmatorii ani (exista voci care spun ca va creste si voci care spun ca va scadea, nu intram in discutia asta acum).
Bine, dar tu ai un sistem fotovoltaic
Asa este, asa cum am spus si pe blog am un sistem de 2.4 kWh putere instalata si pe care o sa-l tot maresc. Si atunci vine intrebarea fireasca, de ce investesti in asa ceva, daca spui ca nu este rentabil?
Fiecare om isi face singur propriile calcule. In cazul meu, o parte din investitia initiala s-ar fi dus la compania de electricitate pentru tras curent, autorizatii, cel mai probabil si un stalp.
In al doilea rand, eu mi-am luat baterii, urmaresc treaba asta cu prosumatorii doar pentru ca e o directie normala si fireasca in care lucrurile trebuie sa se indrepte, dar eu nu am de gand cel putin in urmatorii 2 ani sa devin prosumator.
Ca pasionat de tehnologie, invit pe fiecare sa-si puna, in masura posibilitatilor financiare, panouri fotovoltaice. Sustin energiile verzi nepoluante, sunt un fan al tehnologiilor inovative si, in plus, cum spunea si un alt prieten care sta off-grid (adica neconectat la retea), satisfactia ca nu mai dai bani la astia este nepretuita. Si satisfactia asta merita fiecare cent pe care l-am investit in panouri, chiar daca cu banii respectivi puteam sa platesc facturile la curent in urmatorii 10-15 ani, sau probabil mai putin, pentru ca o parte s-ar fi dus pe taxele de racordare la retea.
Ca investitie, renteaza doar daca faci un sistem foarte mare, nu ca prosumator. Acolo vinzi curentul pe bursa, ai alte conditii, altfel stai la masa negocierilor. Ca prosumator, exact cum banuiam, o sa platesti 60 de bani per kw consumat din retea si o sa ti se dea 20 de bani per kw pe care il bagi tu in retea. Eu ma indoiesc ca va fi ceva de genul dai 100 de kw in retea ziua, poti sa consumi 100 de kw din retea noaptea, ci mai mult, dai 300 de kw in retea ziua ca sa poti consuma 100 noaptea (am luat niste valori la intamplare, puneti 1 kw daca nu va place cu 100).
De ce diferenta asta? Pai tu, cand cumperi curent, cumperi de fapt curent + TVA + alte taxe + taxa transport prin reteaua nationala si rezulta vreo 60 de bani/kwh, iar cand il vinzi nu ii pui TVA, nu ai taxa de transport si atunci pretul lui e mult mai mic, am aproximat eu undeva la 20 de bani/kwh.
Inca o treaba pe care nu o ia nimeni in seama, in 10-15 ani de zile (perioada de recuperare a investitiei) se pot intampla multe, se pot descoperi baterii foarte performante care sa stocheze capacitati imense de energie (pentru fanii SG-1, ma gandesc la ZPM-uri, pentru cei care nu-s fani SG-1 ma gandesc la descoperirea Grafenului).