Discutam zilele trecute cu o alta verisoara. Discutam despre jobul ei, despre faptul ca vrea un job mai bun si despre faptul ca nu se vede facand o afacere pentru ca nu are niciun fel de idei. Asa ca am inceput cu ea un exercitiu practic, fara sa am nici cea mai mica idee ca in final o sa ma duca la un articol bun din care multi altii pot invata cate ceva.
Am plecat de la aceeasi idee enuntata de Vali si care mi-a ramas in minte „Fa-ti ceva al tau, nu conteaza ce, dar sa fie al tau„, doar ca in cazul verisoarei de mai sus ii lipsesc cu totalitate ideile. Si cum nu am reusit nici sa determin ceva ce ii place in mod deosebit, am facut o presupunere, de dragul exercitiului, ea fiind mai de la tara, ca este pasionata de crosetat. Probabil nu a crosetat nimic in viata ei, dar e putin important, pentru ca puteti inlocui aceasta pasiune cu oricare alta si exercitiul va functiona la fel de bine.
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa merg pe translate.google.com si sa aflu cum se traduce „crosetez” in limba engleza. Nu e chiar un cuvant uzual si probabil imi puneam intrebari daca as fi stiut cum se zice in engleza acest cuvant. Rezultatul a fost „knit”, iar urmatorul pas pe care l-am facut a fost sa caut in google „wonderful knit” in Google Pictures. Pur si simplu eram curios ce obtin si unde duce un drum care poate fi parcurs atat de simplu, pentru cineva care vrea sa faca primii pasi in antreprenoriat.
Rezultatele au fost uimitoare si deosebit de interesante si unele chiar meritau studiate cu atentie, am sa va prezint mai jos cateva. Dintre sutele de poze, chiar pe primul rand, a doua poza mi-a atras privirile si interesul.
[ sursa foto ]
Uitandu-ma la poze, deja mi-au venit in cap 2-3 prietene care au huse de genul pentru telefonul lor si ma gandeam daca vor mai multe modele colorate pentru a se asorta cu imbracamintea lor. Deja, uitandu-ma la poza, si vedeam 5-6 clienti care stiam ca ar cumpara asa ceva. Deja incepeam sa construiesc un business. Unul mic, care nu mi-ar aduce foarte multi bani, dar in contextul in care ai salariul de 600-700 de lei, orice suma e binevenita, chiar si 100 de lei.
Am mers mai departe, uitandu-ma la alte poze faine care apareau dupa aceasta cautare ciudata si nespecifica mie. Iar urmatoarea poza care mi-a atras privirile a fost cea de mai jos:
[ sursa foto ]
Deja vedeam jucarii dragute puse la vanzare, vedeam si o componenta CSR, de exemplu o donatie catre un orfelinat ceva sau, de ce nu, o donatie pentru copiii saraci, din profiturile generate de aceste vanzari. Sau la faptul ca pot fi in anumite situatii cadoul ideal.
Am vazut si idei ciudate, sau poate o oportunitate, avand in vedere ca vine timpul rece si o parte din oamenii acestei tari inca protesteaza:
[ sursa foto ]
Si ideile continuau sa apara pe masura ce ma duceam sa vad noi si noi fotografii. Si, odata cu aceste poze, vedeam noi idei si modele de business. Si in tot acest timp le prezentam si verisoarei mele. Iar la final m-am oprit si am vazut o alta oportunitate, de data aceasta strict legata de ceea ce fac eu. Mi-am dat seama ca un astfel de articol ar ajuta si am notat imediat ideea, pentru a ma ocupa de ea zilele urmatoare.
Ma opresc aici, astazi, desi tin sa precizez inca o data ca acesta este doar un prim pas, enorm de mic, in directia antreprenoriatului. Nu pot sa spun nici macar ca acesta e inceputul. Dupa ce vezi toate aceste idei, precum cele de mai sus, trebuie sa te gandesti cum le poti imbunatati, cum poti face un produs mai ieftin, mai bun, mai usor de vandut. Trebuie sa faci un mic studiu de piata si sa vezi daca se vinde, cam care este pretul la care se poate vinde. Concurenta. Exista, nu exista? Face produse mai bune si mai ieftine decat le-ai putea face tu? Are deja un brand cunoscut?
Ce inseamna o afacere?
Si ca sa intelegeti si mai bine ce inseamna o afacere, vin la final cu o scurta povestioara bonus:
Aveam un prieten care facea tot felul de genti/posete hand made (de fapt sotia lui) si ii tot ramaneau resturi de la gentutele respective, asa ca intr-o zi nu avea ce face si s-a gandit sa faca papioane din ele. 3-4 bucati sa vada daca exista cerere, daca se vand etc. Si cele 3-4 bucati s-au vandut intr-o saptamana, si magazinul cu care avea o mica colaborare l-a intrebat daca mai are si altele. Dupa o luna jumatate nu mai facea genti, ci doar papioane, pentru ca se vindeau in draci. Si da, sotiei lui ii placea sa faca posete si genti, dar daca piata vroia cu totul altceva, a stiut sa se adapteze si sa faca mica afacere sa mearga. Cam asta inseamna antreprenoriatul, cam asta inseamna o afacere si sper sa va ajute sa va construiti primele afaceri.
Ideile marete pornesc din lucruri mici, conteaza sa incerci. Daca nu incerci nu o sa ai de castigat niciodata si nu vei sti niciodata daca ideea ta ar fi fost profitabila.
Oamenii care nu au idei sunt cei care castiga 6-700RON, sunt cei care se plang tot timpul de job si nu vor sa iasa din zona lor de confort, sunt cei carora le-ar placea sa primeasca mai mult, dar asa … ca li se cuvine ca si cetateni nu ca ar vrea sa faca ceva pentru asta. Acesti oameni vor ramane tota viata in partea de jos a piramidei sociale servindu-i pe cei „care au idei”.
Mergi acum si spune-i despre ideeile de mai sus, pot sa pun pariu cu tine ca raspunsul probabil o sa fie:
Aaaa… pai pare complicat, imi trebuie lana, trebuie sa invat sa crosetez, va trebui sa le si vand … nu stiu ce sa zic nu mi se pare o idee buna.
Cheers!
Imi place sa cred ca oamenii care imi citesc acest blog nu-s in categoria celor care spun „aaaa pare complicat…”. Pentru ei am scris acest articol. Discutia de mai sus e incheiata deja cu persoana in cauza. De fapt pe baza disctuiilor e refacut dupa aceea articolul.
In plus, sunt optimist de felul meu, imi place sa presupun ca oamenii chiar vor invata din sfaturile mele si nu vor spune „aaaa e greu, nu am timp, nu am cum acuma…”.
Pana la urma e alegerea lor si viata lor. Dar hai sa nu ii mai judecam si sa incercam sa ii ajutam.
Foarte buna ideea de a cauta pe google surse de unde sa te inspiri.
Si crosetatul, abordat intr-un mod mai modern ar putea fi ceva de viitor. Lumea civilizata tinde sa se reintoarca la traditii.
Buna Haotik, buna ideea ta.
Poti face o afacere de vânzare artizanat manual on-line.
Piata Etzy(Etsy.com), are sute de mii de magazine online, unde artistii posteaza fotografiile cu marfa lor.
Daca esti în construirea de mobilier pentru copii, sculptura, cani de cafea, sau bijuterii fine, piata Etzy este excelenta. Atâta timp cât sunt manual, poti să-ti vinzi lucrarile pe Etsy.Daca esti talentat in vreun specific al artizanatului manual, mai ai o sansa sa-ti vinzi produsele pe Amazon si Ebay. Sunt o mare multime de admiratori in lumea intreaga ,care indragesc aceste lucrari unice. Pe Instructables.com, poti vedea sute de mii de idei de artizanat lucrat manual, create din lemn, din metal,din plastic, din sticla, din tot felul de materiale, care mai de care mai unice in felul lor.