Geoagiu Bai, Hunedoara

Posted by

Germisala_Geoagiu_Bai Continui povestea mea despre excursia din Hunedoara cu o alta locatie superba, Geoagiu Bai. Stiu ca am ramas cam in urma cu articolele din aceasta excursie, dar nu am ce sa fac, incerc eventual sa recuperez azi sau in zilele care urmeaza. Daca treceti prin zona, merita sa va opriti si sa va relaxati cateva ore in apele termale din zona.

Hotel Germisara – Piscina cu apa minerala incalzita

Hotelul arata foarte bine, cum era si normal la 4 stele, dar principala atractie este piscina cu apa minerala incalzita. Ma rog, exagerez putin, ca majoritatea celor care se bucurau de baile respective erau persoane de varsta inaintata care veneau la tratament. Eu m-am plimbat cam toata ziua, cand in piscina cu apa minerala, cand in bazinul de inot. Mi-a placut.

Germisara – Complexul Termal Roman

Aici se putea doar vizita (gratuit) ruinele complexului. Eu aveam in cap OZN-uri de genul ca vreau sa fac o baie in bazinul unde in urma cu 2000 de ani se bucurau doar mai marii Imperiului Roman. Si cred ca as fi putut face asta fara sa ma intrebe cineva ceva, daca bazinul nu ar fi fost plin de alge. Asa ca m-am rezumat la facut poze, facut un film dragut cu multi lilieci in subteran (sper sa vi-l arat cand vin din vacanta) si cam atat.

Situl Arheologic Germisala cuprindea in antichitate castrul militar cu canabae asezare civila si termae-le. Mamelonul de travertin si tuf calcaros pe care au fost identificate termae-le are o forma aproape circulara, cu un diametru de 90-95 m.

In perioada romana, complexul a functionat in doua faze: una exclusiv de suprafata si a doua in subteran si la suprafata. In centrul mamelonului se afla o cavitate naturala, rezultat al apelor termale din subteran.

In peregrinarile lor, romanii au descoperit acest „lac” si au constatat efectele benefice ale apelor. Este posibil ca intr-o prima etapa sa se fi scaldat chiar in interiorul acestuia.

Cu timpul, a inceput amenajarea unei retele de canale de dirijare a apei de la sursa spre bazinele sapate in pamant si captusite cu scandura. Canalele au fost realizate prin cioplire direct in stanca locului, iar in zonele unde aceasta nu permitea, traseul a fost completat cu tegulae si mortar anhidric sau socuri din lemn.

Din acest moment, „lacul” devine un loc de cult, in interiorul lui diind descoperite monede de bronz si argint, o frumoasa statuie a zeitei Diana, altare votive, placute votive dedicate zeitatilor tamaduitoare si protectoare ale apelor termale (Diana, Higia si Nymphae).

Mai jos aveti cateva poze de la locul faptei.