O sa fiu destul de dur in articolul acesta si voi, cei care il vedeti pe Barna ca pe Iisus, o sa va suparati pe mine, dar nu pot sa nu ma abtin sa va spun ca nu e ok sa faceti presupuneri inaintea unor calcule simple. De multe ori, avand multe alte probleme in viata personala si mai ales in firma, sunt luat prin surprindere de anumite evenimente (nu de putine ori am zis: „cum mai e doar o saptamana pana la… Paste/Craciun … sau cum a fost cazul acum, la inceputul saptamanii, cand aproape ca uitasem ca vin alegerile). Prin urmare, la inceput de saptamana, habar nu aveam cu cine votez, mi-am exprimat asta in vreo 2 postari pe facebook si toata lumea mi-a explicat de ce e important sa merg la vot de parca nu am mers de fiecare data inca de cand am 18 ani, nici nu cred ca am ratat vreodata un scrutin, cred ca si la ala cu „familia traditionala” am fost si mi-am spus punctul de vedere, desi eram indemnati sa nu mergem la vot, ca sa nu treaca.
Mi-am luat timp si m-am documentat putin si, cum zicea si Sebastian Bargau, nu era niciunul demn sa pui stampila pe el, toti aveau cate „un mort” in rucsacul din spate si chiar optiunea lui de a-si anula votul transmitea un mesaj catre cei de sus (sus, pe dealul ala, unde e Casa Poporului, ca aia ne fac viata un iad pe aici). Din pacate, eu nu sunt un mare entuziast al anularii votului si daca tot il am, imi place sa-l folosesc. Cred ca au fost momente in tinerete cand dadeam votul aluia de nu-l vota nimeni, sa se bucure si el de cateva voturi, dar tot un mod de a-l irosi era si ala si am renuntat la asta.
Asa ca m-am uitat la principalii candidati (mai ales ca aflasem de chestia aia cu 3% si cu niciun chip nu voiam ca jegurile alea de sunt mereu degeaba pe liste sa ia nici macar aia 3%) si m-am decis ce sa fac cu votul meu, sa transmit un mesaj si mesajul pe care voiam eu sa-l transmit era ca „vreau un om destept in fruntea tarii„.
Atat mi-a trebuit sa-mi exprim optiunea pe facebook, ca deja o groaza de prieteni mi-au explicat pe canalele private ce mare greseala fac si cum ii fur o sansa lui Barna sau, mai mult chiar, ii dau o sansa in plus lui Dancila. Discutiile erau uneori chiar halucinante: „Ai urmarit dezbaterea?… aaa pai de aia, ca nu ai urmarit-o, nu intelegi? (n.a. de ce e important sa votezi cu Barna)„. Si le-am explicat ca m-am documentat asa, putin, cat am avut eu timp si ca ii bate matematica la calcule. Sondajele aratau ca, daca aduni voturile celor de pe locul 3, 4 si 5 (adica Barna, Diaconu si Paleologu), nu o bateau pe Dancila. Da, stiu si eu ca aceste sondaje au o marja de eroare destul de mare si ca de multe ori acestea ies bine pentru cel care le comanda, motiv pentru care m-am uitat pe mai multe surse ca sa pot sa-mi fac cat de cat o parere obiectiva.
Puteam sa gresesc, dar nu e prima oara cand fac astfel de calcule si de obicei nu gresesc (sau ca sa vorbim in termeni de statistica, marja de eroare e suficient de mica). In plus, daca eu fac astfel de calcule, unele mai complexe si cu mai multe date in ele fac si cei din aparatul de partid (oricare partid). Daca aceste calcule imi dadeau alte rezultate, treceam peste orgoliile mele personale si il votam pe Barna pe principiul raului mai mic.
Si am avut dreptate, va bate matematica, dragii mei!
Viorica Dancila a luat 23.79%, iar Dan Barna doar 13.99%. Daca facem presupunerea (aberanta, de altfel) ca toti cei care au votat cu Theodor Paleologu ar fi dat voturile lui Barna, ghiciti ce, 13.99 + 5.66 = 19.65 %. Deci tot mai trebuiau peste 3 procente ca sa castige. M-ati acuzat ca i-am furat o sansa lui Barna, ca i-am dat o sansa lui Dancila, ca asa si pe dincolo. Ei bine, calculele de mai sus arata clar ca presupunerea si calulele proprii au fost corecte si destul de precise. Mesajul meu a fost clar. Vreau un om destept in frunte tarii, chiar daca nu ma incanta prea tare partidul lui Basescu.
Si daca nu va batea matematica, venea statistica si va demonstra ca gresiti
Conform definitiei, statistica matematica este o ramura a matematicii care se ocupa cu previziuni pe baza unor date legate de anumite fenomene. Cu alte cuvinte, daca Paleologu nu ar fi existat deloc in carti, este aproape imposibil (cu accent pe imposibil) ca toate voturile lui sa se fi dus la Barna si s-ar fi distribuit in diverse procente catre ceilalti candidati.
P.S. Am anumiti prieteni care sunt implicati destul de activ in USR, ceva mai mult decat simpli membri ai respectivului partid; cu toate acestea, niciunul dintre ei nu mi-a comentat public sau privat legat de decizia mea de a vota cu Paleologu.