Nu, n-am sa va spun ce sistem de alarma am, da’ stie facebook

Posted by

Tocmai am scris un articol in care va spuneam ca nu vorbesc prea des despre solutiile mele de securitate si ca de obicei, atunci cand sunt intrebat de despre asta, spun ca nu stiu si ca nu ma pricep, ca au facut altii instalarea si ei stiu. Vezi articolul scris acum o ora aici.

In acest context in care eu stiam ca nu am pus niciodata pe blog marca centralei mele de alarma, ganditi-va ce soc am avut in momentul in care am vrut sa dau share la articolul respectiv si mi-a aparut asta:

In prima secunda mi-a picat fata, de unde stie facebook asta?, incepusem sa ma intreb daca atunci cand scriam articolul am pronuntat cu voce tare „DSC”, desi nu prea aveam de ce sa fac asta. Sa-mi citeasca gandurile nu are cum.

Urmatorul pas a fost sa ma duc pe blogul meu sa caut „DSC” sa vad daca cumva in cei peste 10 ani de blogging am pus cumva intr-un articol cuvantul asta. Mi-au aparut la cautari 8 articole care nu aveau de-a face cu sistemele de alarma si doar apar in cadrul unui cuvant cele 3 litere alaturate. Spre exemplu, in primul articol e un review la Note 8 si apare cuvantul „landscape”.

Cum functioneaza algoritmul de la facebook?

In mod normal, o tema noua de wordpress are niste taguri speciale, se numesc Open Graph Meta Data (pentru cei mai tehnici) si in felul acesta ii spune lui facebook tot felul de informatii „og:image” fiind responsabil sa-i dea informatia ca poza reprezentativa (featured image) este poza pe care o poate lua si pune pe facebook. (Ca le-am scos eu intr-o optimizare acum multi ani, ca nici nu le-am activat din Yoast SEO, ca se pot activa de acolo, sunt detalii care nu au legatura cu acest articol, nu e nevoie sa imi explicati cum se face sau ce se face ca daca voiam sa le pun, le puneam pana acum.)

Astfel pe blogul meu, atunci cand pun un link in facebook, algoritmul lui se uita dupa meta-tag-urile de mai sus, nu le gaseste, apoi cauta poze prin pagina. Uneori e destul de destept incat sa ia featured image dar pentru ca in pagina cu articolul ea apare mica in colt uneori o ignora in cautare de poze de dimensiuni mai mari si atunci imi pune 2-3 poze cu bannerele clientilor din sidebar si le ataseaza la articol, ceea ce pentru mine nu e o prea mare problema.

Doar ca de data asta a bagat o poza in plus, prima nu era de la mine din articole, era o poza cu centralele DSC. Cred ca se vede undeva mai sus foarte clar in poza. Si ala a fost momentul in care am devenit paranoic.

Si acum sa lasam paranoia deoparte

Stiu ca sunt paranoic dar totusi sunt si curios si nu ma las pana nu descopar de ce se intampla anumite lucruri in viata. Sunt constient si de RAS (Retina Activating Sistem) si de cum functioneaza asta si le spun celor care cred despre diferite conspiratii ca lucrurile nu sunt chiar asa cum le vad ei.

Asa ca dupa ce m-am convins ca nu am zis niciodata de DSC pe blog am sapat mai adanc si am cautat dupa cuvantul alarma. Astfel am gasit un articol scris de mine in 2015 (https://dragosschiopu.ro/de-ce-sistem-de-alarma-acasa/) in care vorbesc despre „sistemul de alarma de acasa”, nu spun bineinteles ce marca e, dar poza reprezentativa a respectivului articol este aceeasi poza pe care facebook mi-a recomandat-o.

Cumva AI-ul de la facebook a stiut sa faca legatura pe ideea asta „sistem de alarma de acasa” cu articolul ala mai vechi, fie a avut articolul in baza de date, fie i-am dat eu share la vremea respectiva si poate doar in cele cateva cuvinte postate pe facebook aveau cumva legatura, fie s-a dus pe tag-urile de la blog, cumva a facut legatura cu articolul acesta si a luat poza de la el.

Deci facebook pana la urma nu stie ce sistem de alarma am, poza respectiva fiind doar o coincidenta bazata pe poza unui alt articol de-al meu. (Bineinteles nu stia ce sistem am, ca dupa acest articol putem considera ca stie.)

Deci vedeti ca uneori e doar paranoia la mijloc, chiar daca Facebook, Google si alti giganti au foarte multe date despre noi.

P.S. O sa va povestesc si despre RAS (Retina Activating System) intr-un alt articol ca este o chestie foarte interesanta pe care o stiu de ani de zile, dar atunci cand am primit informatia respectiva am retinut gresit ca ii zice Retina Articular System si de cate ori cautam pe google nu gaseam nimic pe tema asta, asa ca era doar un termen din capul meu fara a avea o confirmare undeva ca este asa cum ziceam sau am inteles eu de la unul dintre mentorii mei.