Nu reusesc sa inteleg care e problema ca cineva iti ia temperatura?

Posted by

Ma uit cu stupoare la tot felul de cazuri de oameni revoltati ca cineva, la intrarea intr-un magazin, ii asteapta cu un termometru digital sa le ia temperatura si primul gand care imi vine in minte e cel legat de indienii din America acum 500 de ani, care credeau ca atunci cand sunt fotografiati le este furat sufletul. Mai ca imi vine sa ma duc cu niste bucatele de sticla colorata si sa incerc sa ii abordez pe acesti oameni la intrarea in magazin, poate imi vor da lanturile, cerceii sau inelele de aur pentru acele bucatele de sticla colorata.

Ca nu porti masca in magazin, deja stiu ca esti prost si viata m-a invatat ca e bine sa te feresti si sa stai la distanta de prosti. Ca faci scandal la intrarea in magazin, sau chiar si pe facebook, nu esti prost, esti doar cu vreo 500 de ani in urma mea si a civilizatiei actuale. Nu trebuie sa te superi sau sa o iei ca pe o jignire, trebuie doar sa intelegi ca nu vei putea recupera in aceasta viata cei 500 de ani de evolutie, asa ca ma uit la tine cam cum ma uit la maimuta aia de la zoo, esti un pic mai inteligent decat ea, dar pe de alta parte mi-e mila de tine ca esti in cusca si nu ai nicio sansa sa iesi afara din ea, chiar daca de data asta zabrelele sunt invizibile.

Acum sa presupunem ca ma duc la magazin, am stat in masina si sunt incins si am temperatura peste limita (habar nu am cate grade Celsius). Ce se poate intampla in cazul asta? Nu ma primesc in magazin. La fel de bine ar putea sa-mi spuna paznicul de la intrare ca nu ma lasa sa intru in magazin ca nu ii place cum arat si tot nu as avea o problema prea mare cu asta. De obicei eu cumpar mancare de la Lidl, dar sa nu uitam ca vis-a-vis de el e un Penny, si langa Penny e un Profi, si ceva mai incolo e un Mega Image, si daca niciunul din astea nu ma primesc, pot sa cumpar online. Ce nu stie paznicul ala, e ca daca sunt prea multi care nu sunt lasati sa intre in magazin, magazinul ala o sa aiba vanzari slabe si la un moment dat s-ar putea sa inchida, am cateva locuri in care m-am jurat ca nu mai dau pe acolo in viata mea si nici macar nu a trebuit sa le tin minte, pentru ca au dat faliment 1-2 ani mai tarziu.

Mergem mai departe cu presupunerea ca am o temperatura ridicata a corpului sau ca instrumentul de masurare a dat gres in cazul meu. Temperatura ridicata poate fi din diferite motive, dar daca exista o sansa de 1 la 1000 sa fie din cauza virusului, oare nu ar fi mai bine sa stau afara si sa nu infectez si pe altii? Sa ma bucur daca urmatoarele zile confirma ca a fost doar o eroare de masurare si sa ma bucur de asemenea ca daca a fost unul din primele semne ale infectiei ca am evitat sa omor niste oameni nevinovati. Pe acelasi principiu putem sa dam cu 200 de km la ora pe DN1 fara sa ne pese ca am putea ucide alti oameni. Parca si Huidu a facut acelasi lucru, a zis ca stie el mai bine, la fel ca tu, cand faci scandal ca vrei sa intri in magazin fara sa ti se ia temperatura.

Ma bag putin si in treaba asta cu GDPR-ul. Care a fost destul de prost inteleasa de la bun inceput. Da, in conditiile in care exista un soft care citeste automat la intrare temperaturile tuturor celor care intra in magazin si observa ca cei care au temperatura mai ridicata sunt mai susceptibili sa cumpere inghetata si atunci pe baza recunoasterii faciale (face recognition) iti livreaza reclame la inghetata pe ecranele digitale din magazin, atunci da, am putea sa spunem ca-ti invadeaza privacy-ul (nu stiu cum sa-l traduc ca suna mai bine in engleza) si atunci da, am putea discuta de GDPR si de protectia datelor personale. Dar cand vorbim de un portar care iti ia temperatura cu un termoscanner, nu stiu ce fel de invaziune personala este, ca doar nu ti-l baga in fund, ca pe vremuri.

In concluzie, nu ma sperie atat de tare toata treaba asta cu virusul, cat ma sperie prostia umana care pare sa dea pe afara zilele astea la praguri nemaintalnite. Eu tot sper ca, dupa ce trece treaba asta cu pandemia, o sa analizam putin situatia si o sa incepem sa facem niste pasi in directia asta, cumva sa incercam sa limitam raspandirea in spatiul public a tot felul de tampenii. O sa ziceti ca am o gandire comunista sau ca ma gandesc la cenzura, dar nu e chiar asa. Daca cineva spune ca virusul a fost fabricat in laborator, nu poti sa demonstrezi nici ca e asa, nici ca nu e asa, sau e foarte greu de demonstrat una din supozitii. Dar cand vorbim de „virusii nu exista”, „pamantul e plat” si alte enormitati de genul asta, deja cred ca drepturile la libertatea de exprimare a unora ar cam trebui limitate si ei ar trebui izolati, asemenea celor care sunt bolnavi de COVID-19.

2 comments

  1. Ne cunoastem putin, insa deajuns sa credem ca suntem persoane cu un grad de cultura care sa ne permita sa facem diferenta intre legal si ilegal. Am sa incerc sa scriu un comentariu scurt, desi pentru un practician al dreptului scurt poate insemna si 4 pagini.
    Am sa incep cu comparatia juridica logica prin care poate fi interpretata procedura de termoscanare. Nu am sa mentionez texte de lege din motive de securitate juridica, pentru a nu fi interpretate ca temeiuri juridice.
    In materia circulatiei pe drumurile publice, in situatia in care un agent de politie, DIN CADRUL POLITIEI RUTIERE, are banuiala legala ca ai fi consumat bauturi alcoolice si te-ai urcat la volanul unui autoturism, atentie si doar daca te-ai urcat cu autoturismul stand pe loc, este indreptatit sa iti verifice nivelul de alcool din aerul expirat cu un aparat de masurare omologat numit etilotest. Aceasta masurare se face in baza unor norme legale care arata persoana care urmeaza sa faca masurarea, ce conditii trebuie sa indeplineasca aparatul de masurare a nivelului de alcoolemie, procedura de masurare, dovada scriptica a masuratorii efectuate precum si posibilitatea juridica de a contesta rezultatul verificarii cu un alt mijloc medical de proba.
    Pana aici toate lucrurile sunt clare.
    In ceeace priveste termoscanarea, in legislatia actuala nu sunt norme care sa indice persoanele care pot face termoscanarea, ce criterii tehnice trebuie sa indeplineasca aparatul de masurare a temperaturii, procedura ce trebuie urmata de catre persoana termoscanata dupa ce a fost depistata cu o temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius, posibilitatea contestarii intr-un timp rezonabil a masuratorii.
    Acum sa luam si un caz ipotetic. Eu, pesoana de buna credinta, ma deplasez cu o persoana in varsta intre doua localitati, legal, persoana in varsta suferind de un diabet zaharat. La un anumit moment dat , pe traseu, persoana in varsta, datorita temperaturii de afara, face o criza glicemica. Eu , agitat si cu dorinta de a salva persoana respectiva, opres auto, caut prin masina ceva care sa il ajute, ies in soare, ma agit, rezultatul final fiind acela prin care imi creste temperatura corpului. Doresc sa intru intr-un magazin pentru a lua o sticla de apa si ceva care sa ii creasca nivelul de zahar din sange persoanei in varsta pe care o am in masina. La intrare, datorita efortului fizic depus pentru a ameliora starea varstnicului din masina mea, se constata ca am temperatura 37,3 grade Celsius. Nu sunt lasat sa intru pentru a ajuta perosana in suferinta, nu stiu un alt magazin in zona, nascandu-se astfel sansa ca varstnicul sa decedeze din cauza comei diabetice. In regula, se poate afirma ca persoana respectiva trebuia sa isi ia toate masurile de precautie. Ce vreau eu sa evidentiez din aceasta situatie ipotetica este faptul ca eu nu am cum sa contest rezultatul termoscanarii, nu am evidenta termoscanarii imprimata pe suport hartie pentru a face dovada ca am/nu am avut temperatura corpului mai mare de 37,3 grade Celsius, nu am certitudinea ca aparatul de termoscanare este omologat si cel mai important nu am cadrul legal care sa imi spuna ” persoana specializata” care are dreptul sa imi efectueze termoscanarea.
    Ce trebuie sa inteleg eu din cele de mai sus: Termoscanarea este utila dar nu concludenta pentru depistarea persoanelor infectate cu SARS Cov-2, termoscanarea este necesara sa fie facuta de catre anumite persoane indicate intr-un act normativ. Rezultatul termoscanarii trebuie sa fie imprimat pe suport hartie, altfel refuzul de acces in magazin fiind unul neconstitutional si neconcludent. In ultimul rand termoscanarea sa poata fi contestata imediat, sau in timp util, cu un alt mijloc de verificare a temperaturii-ex: termometru electronic care sa fie aplicat pe corpul persoanei, in camera separata, sub observatia unui asistent medical.
    Intrebare petru editor: In situatia in care un politist local sau un paznic dintr-un parc ar dorii sa iti testeze concentratia de alcool din aerul exirat, ai accepta?

  2. Daca ai pe cineva care moare in masina, 1 suni la salvare, 2. expici la intrarea in magazin ca e o situatie urgenta si rogi pe cineva sa intre sa ia apa si zahar sau ce e nevoie, oricum ma gandesc ca te opresti la prima benzinarie pe traseu inainte de a merge la un supermarket, de asemenea la metro acum 2-3 saptamani am stat vreo ora la coada ca nu se intra inauntru ca erau deja prea multi oameni, ce faci, stai o ora la coada cu sau fara termoscanare???

    Si da cred ca ar fi ok sa-mi puna etilotestul la intrarea in magazin, beau atat de rar incat e un risc major sa ma sui la volan dupa ce am baut ca nu ma gandesc niciodata inainte de a ma urca in masina, oare am baut, pentru ca nu stiu daca beau de 2 ori pe an.

    Legat de intarea in parc sa te testeze de alcol, pare chiar o idee faina, daca se face vreo propunere de lege in directia asta eu unul as semna pentu ea.

Comments are closed.