Am stat putin pe ganduri inainte sa-l iau. Intrebarea principala era daca sa-l iau acum sau sa mai astept o vreme, sa ii mai scada pretul. M-am uitat la Note 2 si m-am decis, isi scosese banii din primele luni si probabil asa urmeaza sa se intample si cu Galaxy Note 3. Doua ore mai tarziu, eram cu el in mana, mutandu-mi aplicatiile si toate softurile din vechiul Note.
In primele zile nu am avut mult timp la dispozitie, doar mai configuram din cand in cand o aplicatie in momentul in care aveam nevoie de ea. L-am lasat sa ma surprinda de fiecare data si sa descopar pas cu pas ceea ce stie sa faca, fara sa stau sa citesc ore in sir despre noile optiuni de care dispune acest telefon.
Partea amuzanta era in momentul in care am aflat ca merge folosit si pe post de telecomanda, am cautat tot felul de softuri (care mai de care mai ciudate) pentru el ca sa aflu in cele din urma ca de fapt aplicatia WatchON vine preinstalata si nu ai nevoie de altceva nimic. Si aplicatia merge perfect cu televizorul meu Samsung, doar ca nu am reusit sa gasesc setarile corecte si pentru Media Box-ul de la UPC pentru canalele digitale. Oricum, testele respective m-au facut sa deschid televizorul pe care nu-l mai deschisesem de luni bune.
S- Pen
Urmatorul lucru care ma interesa era modul in care poti scrie cu ajutorul S-Pen-ului direct pe ecran, peste icon-uri si toate cele. Vazusem la Dan Dragomir ca se poate face asta, m-am tot chinuit sa fac asta, dar nu mi-a iesit, am inteles ca e vorba de o aplicatie separata care iti permite asta, inca ma mai chinui la capitolul asta. Cu toate acestea, am descoperit ca S-Pen-ul face o groaza de lucruri interesante, inclusiv partea cu deschiderea rapida a unei ferestre de aplicatii mi-a fost foarte utila. Un alt lucru care imi da inca batai de cap este recunoasterea scrisului, un task pe care Note 2 il indeplinea cu succes si pe care Note 3 nu-l face deloc, ma rog imi scapau mie cateva chestii, m-am prins in cele din urma cum functioneaza, dar nu m-am jucat prea mult cu el momentan.
Bateria
Bateria tine cam doua zile, nu am stat niciodata pana ajunge bateria sub 5%, obiceiul meu era sa il pun seara la incarcat, dar au fost si zile in care am uitat sa-l incarc si s-a descurcat cu brio a doua zi. Eu l-am luat sa-l utilizez si nu-mi permit sa risc sa raman fara baterie, asa ca am mai tot timpul peste 50% baterie.
Aplicatii
Pe langa WatchON despre care v-am vorbit, deja vine cu o suita de aplicatii preinstalate, unele chiar foarte utile in viata de zi cu zi, aplicatii menite sa imbunatateasca experienta Note 3 si sa creasca productivitatea.
S Translator este prima despre care vreau sa va vorbesc, am testat sa vad cum pronunta cele cateva cuvinte pe care le stiu si eu in japoneza si merge impecabil. O sa fie un instrument de baza in calatorii, desi sunt aproape sigur ca are nevoie de o conexiune la internet. Cel mai fain e faptul ca poti pronunta cuvintele, ca va dati seama ca nu am nici cea mai mica idee cum se scrie konichiwa.
Story Album este o alta aplicatie care face chestii faine. Un fel de album foto care arata foarte interesant, cel putin din ce am testat. Are niste spatii albe unde ma gandesc ca, daca as afla cum se pune text, ar iesi niste chestii de belea cu pozele mele si 2-3 citate motivationale. Nu m-am jucat inca indeajuns cu ea, ca sa descopar cum se face si asta, momentan am vazut cum se pot muta pozele in chenar sau face zoom pe ele.
Despre S Health o sa va vorbesc intr-un articol separat la un moment dat; momentan imi da foarte multe batai de cap. Mi-am bagat greutatea pe care o am, greutatea la care vreau sa ajung si m-am jucat cu modulul de „Walking” care masoara destul de exact pasii pe care ii faci. Problema cea mai mare o am la mancare, unde habar nu am cate calorii au produsele pe care le consum si parca nici nu-mi vine sa bag in aplicatie fiecare pahar de cola pe care il beau, ca sunt multe. Dupa ce voi reusi sa-mi achizitionez S-Band, o sa revin asupra aplicatiei mai atent.
Action Memo, inca o aplicatie in plus alaturi de S Note si de Google Keep. Momentan folosesc S Note cel mai des, o foloseam si pe Note 2 si este o aplicatie in care iau repede notite atunci cand sunt undeva unde nu am timp sa mi le scriu. Inca nu am inteles complet care sunt avantajele pe care le ofera Action Memo.
O alta aplicatie care mi-a placut – SketchBook for Galaxy este deosebit de utila celor carora le place sa deseneze. Pacat ca nu stau deloc bine la acest capitol.
Desi nu se poate numi aplicatie, facilitatea Multi Windows este interesanta. Nu am folosit-o pe Note 2, nu cred ca o sa o folosesc prea des nici pe Note 3. Cred ca sunt destul de rare cazurile in care ai nevoie de 2 ferestre, mai ales daca mai intra si tastatura pe ecran.
O alta chestie care mi-a placut a fost posibilitatea la aplicatia de YouTube sa faci video-ul sa ruleze intr-un colt, in timp ce tu poti cauta linistit un alt video. Il poti mari la loc pe tot ecranul sau inchide cu un swipe.
Camera foto
Vizibil mai buna in camerele in care lumina parea suficienta, dar in poze Note 2 dadea gres. Daca pana acum ma descurcam cu telefonul doar la evenimentele unde camera era bine luminata, acum cred ca ma pot descurca si in conditii mai vitrege. De asemenea are tot felul de moduri de prelucrare a fotografiei care aduc valoare si in aceasta zona. Am vrut sa fac o poza panoramica si m-am trezit dupa ce am facut tot „cercul” ca de fapt vrea sa faca o sfera si m-a luat durerile de cap. Nu am testat inca „pozele cu sunet” si nici nu inteleg prea mult conceptul asta. Mai urmeaza sa ma joc si cu camera foto, dar cand voi avea timp.
Concluzii
Toata lumea ma intreaba daca se merita trecerea de la Note 2 la Note 3 si intotdeauna e greu sa le dau un raspuns. Pentru mine se merita din plin, stiu ca in perioada facultatii ma chinuiam sa prelucrez 100 de poze timp de cateva ore pe computerul meu si reuseam sa fac acelasi lucru in doar 30 de minute pe un calculator mai performant. Asa ca nu am un raspuns la intrebarea ce stie sa faca in plus fata de Note 3, stiu doar ca vine cu o groaza de imbunatatiri minore, dar care au ca rezultat final o crestere majora a productivitatii si o scadere a timpului alocat anumitor task-uri pe care le rezolv cu ajutorul telefonului. Deci da, pentru mine a meritat din plin trecerea de la Note 2 la Note 3.
E cel mai performant telefon al momentului, dar diferenta nu o face doar viteza procesorului sau marimea ecranului, ci chiar aceste aplicatii si imbunatatiri despre care v-am vorbit mai sus. Si asta datorita faptului ca Samsung este atent la detalii, detaliile care conteaza pentru utilizator, nu la floricele si alte bazaconii care nu-ti sunt utile niciodata. Probabil mai sunt si alte telefoane pe piata la fel de puternice, dar cel putin mie nu reusesc sa imi creeze aceeasi experienta pe care o am cu Samsung.
Telefonul mai are multe de spus, calatoria alaturi de el abia a inceput, am sa revin cu articole separate despre fiecare noua descoperire majora pe care o fac, am sa reiau probabil si articolul despre productivitate pe care l-am scris pentru Note 2 si am sa va tin la curent cu tot ce poate face. Dar pana atunci, va invit sa il descoperiti si singur daca pretul nu vi se pare prea piperat. Poate fi cumparat de la evoMAG.ro la pretul de 2.949,00 lei (varianta pe negru) si 3.199.00 lei (varianta pe alb). Vad ca la varianta pe negru a scazut deja pretul.
Pe mine ma deranjeaza la el marginea. La S3 si Note 2 o facusera la acelasi nivel cu display-ul, dar acum este iar proeminenta, ca la primul Note. Mi se parea mult mai usor pe Note 2 sa folosesc swipe-ul din laterale, care e prezent in tot mai multe aplicatii.
Si mie mi s-a parut aiurea in primele zile, dupa care a inceput sa imi placa sau mai bine zis sa imi placa ideea ca nu-l voi scapa prea usor jos.