Afla ce a reusit sa faca un roman si nu au reusit japonezii

Posted by

De azi-noapte, mai precis dupa cutremur, tot circulau pe net discutii despre faptul ca cineva a reusit sa prevada cutremurul inca de acum 2-3 luni. „Se stia”, spun adeptii teoriilor conspirationiste si „dubioasa predictie”, spun cei mai reticenti, ca mine.

Cand am fost in Japonia, la unul din muzeele pe care le-am vizitat, cred ca la Muzeul Stiintei, aveau un perete mare pe care puteai vedea in timp real datele receptionate de la mii de senzori montati atat pe intreaga insula, cat si pe fundul oceanului. 

Sunt sigur ca cercetatorii japonezi se chinuie de ani de zile sa prezica cutremurele chiar si cu 10-15 minute inainte (nu in timpul in care acestea se intampla) si nu reusesc. In schimb, se pare ca un Neica Nimeni, un Pulea Spataru cu o pagina pe facebook anonima, a reusit sa prezica cutremurul de azi-noapte inca de acum 2-3 luni. Despre mecanismele facebook de manipulare care s-au folosit, puteti citi la Auras Mihai pe blog (click aici).

Cum sa prezici un cutremur, exercitiu de fizica aplicata

Daca vrei sa intelegi cat de cat fenomentul care duce la aparitia cutremurelor si cam cum functioneaza treaba asta cu miscarile placilor tectonice, poti face un exercitiu simplu de fizica.

Ai nevoie de o caramida, sau oricare alt obiect mai greu si de un elastic (fie el de la chilotii bunicii sau de oriunde altundeva). Leaga elasticul de caramida, pune-l pe o suprafata dreapta si apoi incepi sa tragi usor de elastic pana cand caramida se misca. 

In fizica, chestia asta se cheama ca se aplica o forta constanta. Elasticul tau, pentru ca tragi usor, usor de el, se intinde pana la punctul in care la un moment dat va reusi sa traga caramida mai aproape de mana ta.

Acum incearca sa faci doua lucruri, sa determini exact care este momentul in care se va misca acea caramida si al doilea lucru pe care trebuie sa-l determini este cat se va misca acea caramida. 

Ori de cate ori ai repeta acest experiment, vei vedea ca nici timpul, nici distanta de deplasare a caramizii nu sunt la fel de fiecare data cand repeti experimentul. (Atentie, sa nu se ajunga in punctul de intindere maxim al corzii elastice, cand practic o sa traga caramida sau o sa se rupa, dar aceste 2 exceptii nu fac cazul acestui experiment).

Daca reusesti sa prezici momentul in care se va misca caramida si intensitatea miscarii, atunci ai avansat cam 100 de ani cu descoperirile din zona predictiei de cutremure. 

Oricine stie macar un dram de fizica, stie ca e aproape imposibil sa prevezi cand se va misca caramida sau cat de mult se va misca. 

La fel si cu placile tectonice, exista o presiune constanta asupra lor, la un moment dat ele se misca pentru a elibera din forta respectiva. De aceea, daca sunt cutremure dese, de intensitate mica, scad sansele unui cutremur mare.

Daca acea caramida se tot misca putin cate putin, e mai greu sa se miste dintr-o data foarte mult. Daca nu se misca deloc, o perioada de timp e posibil ca in momentul in care incepe sa se miste sa aiba o intensitate mai mare; atat de simplu.

De ce se intampla cutremurele cu precadere noaptea?

Pana la momentul actual, specialistii nu au fost in stare sa determine de ce se intampla asta, dar asa cum Luna are influente asupra apei din oceane, creand fenomenul pe care noi il numim maree, e posibil ca anumite influente tot din zona asta sa faciliteze in anumite momente miscarea placilor tectonice. Desi statistic cutremurele majore au loc cu precadere noaptea, nu exista pana acum un factor care sa influenteze asta. Tot statistic cutremurele au loc mai des primavara, toamna si iarna si mai putin vara, dar asta nu inseamna ca nu se pot intampla in orice sezon.

4 comments

  1. Chiar ca multi care nu stiu de capul lor. Am vazut si eu pe facebook tot felul de aiuriti.

  2. Parca nu se stie ca romanul e inventiv. Inventeaza mereu ceva, ceva care si daca nu functioneaza, macar e inventat de el. Cu alte cuvinte peste 200 de ani cand probabil cineva va inventa o modalitate de predictie a cutremurelor, romanii se vor batea cu pumnul in piept ca ei au inventat asta primii. Sa ne uitam pe wikipedia cine a inventat motorul cu reactie de exemplu, nu cea in romana si cea in engleza. Desigur alta conspiratie si acolo.

Comments are closed.