Cum ajungi un antreprenor de succes?

Posted by

In viata de zi cu zi, intalnesc multi tineri care vor sa mearga pe drumul aceasta, al antreprenoriatului si vor la un moment dat sa ajunga si ei, la randul lor, antreprenori de succes. De cele mai multe ori caut sa ii evaluez rapid si sa vad daca au sau nu potentialul de a rezista intr-o astfel de aventura si in functie de ce vad la ei si de raspunsul la cateva intrebari cheie, le dau anumite sfaturi. Unora le spun ca ar fi bine sa se apuce de treaba incepand de azi, altora le spun ca ar fi bine sa incerce o vreme si experienta de angajat.

Oricum, ceea ce trebuie sa stiti inca de la inceput este ca voi insiva va veti defini succesul si veti considera daca sunteti sau nu un antreprenor de succes. De asemenea, va trebui sa stiti inca de la inceput ca succesul are in spatele lui multe esecuri si ca la fiecare esec, cumva, esti cu un pas mai aproape de succes, daca esti in stare sa analizezi si sa inveti din acel esec. Eu, personal, nu am inteles multa vreme cum vine treaba asta cu invatatul dintr-un esec si uneori am repetat de 2-3 ori aceeasi greseala, dar astazi, dupa 14 ani de antreprenoriat, chiar daca sunt tentat uneori sa repet greseli din trecut, e ceva care pur si simplu nu ma lasa, un fel de semn mare pe care scrie STOP si care apare in mintea mea ori de cate ori tind sa fac alegeri proaste. Deci as putea spune ca uneori si daca nu vrei sa inveti din esecuri, nu inveti prima oara, nu inveti a doua oara, dar pana la urma tot te educi si inveti.

Ce sfaturi as da eu celor aflati la inceput de drum

  • Traieste-ti visul, oricare ar fi acesta. Incepe sa lucrezi la el chiar de azi, indiferent de cati ani iti va lua ca sa ajungi la destinatie.
  • Ai puterea de a te razgandi. Chiar daca in urma cu ceva vreme credeai ca destinatia ta este una, nu e nimic pe lumea asta care sa te oblige sa o mentii, poti oricand sa alegi o noua destinatie pentru calatoria ta.
  • Ignora vocile care iti spun ca nu este posibil, ca nu vei reusi, ca o sa mearga totul prost. (Aici trebuie sa deschid o paranteza, desi nu are treaba cu antreprenoriatul; urmaresc pe net tot felul de tutoriale din zona energiei verzi si acestea sunt „poluate” de tot felul de sisteme care incalca anumite principii ale fizicii, de exemplu un motor mai mic, care invarte un motor mai mare si acesta produce energie cat pentru a realimenta motorul mic, dar si un surplus. Asadar, ignora doar vocile care nu cred in ideea ta, dar fii totusi cu bagare de seama la o parte din legile care ne guverneaza universul.)
  • Munceste cu pasiune si incarca-te cu energie din munca ta. Pentru ca astfel o sa poti rezista la efort pe termen lung si intr-un fel succesul e dat si de rezistenta ta pe o perioada lunga de timp.
  • Sfatuieste-te cu altii si vezi ce parere au despre ideile tale. Incearca sa obtii feedback constructiv si sa vezi lucrurile si din punctul lor de vedere, uneori te vor ajuta sa realizezi un produs mai bun, superior celor existente deja pe piata.

Doar oamenii slabi vor veni sa-ti „dea in cap”

Desi mediul antreprenorial este un mediu concurential, in general antreprenorii au tendinta de a ajuta si a sustine pe altii aflati mai la inceput de drum. Daca pe parcursul drumului vei intalni oameni care nu se comporta astfel, iti pot spune ca o fac in mod constient sau chiar si inconstient din teama ca tu ai putea fi mai bun ca ei. Cumva, oamenii slabi simt nevoia sa joace pe altii in picioare (atat antreprenori cat, cel mai probabil, si proprii angajati) pentru a se simti ei mai presus de ceilalti. Am cunoscut antreprenori care aveau afaceri mult mai mari decat mine si care m-au incurajat in a continua ceea ce fac, mi-au dat sfaturi utile si m-au sustinut in limita timpului lor disponibil.

Si eu, la randul meu, sustin dezvoltarea altor antreprenori. Inclusiv prin proiectele pe care le derulez si pe care urmeaza sa le derulez, caut sa incurajez tinerii sa isi puna in practica ideile pe care le au. Caut sa ii sustin prin promovare sau mentorat atunci cand acest lucru este posibil si de asemenea inclusiv prin articolele mele de pe acest blog caut sa ii inspir si sa ii fac sa isi urmeze propriile vise.

Scurta concluzie

Pentru a ajunge un antreprenor de succes, trebuie sa dai dovada de multa rabdare, sa muncesti mult si sa nu renunti niciodata la visele tale. Eu am o vorba pe care obisnuiesc sa o spun atunci cand ma intreaba lumea cum e viata de antreprenor: „E greu, dar e frumos”, pentru ca daca nu e frumos, inseamna ca poate undeva, pe drum, ti-ai piedut scopul pentru care faci toate acestea si atunci poate ca e momentul sa iei o pauza.