Ce face statul român pentru mediul antreprenorial

Posted by

Stiu ca ai fi tentat sa spui ca nu face nimic, dar eu nu sunt de acord cu aceasta afirmatie; chiar daca nu face indeajuns de multe lucruri, eu vad multe imbunatatiri si multe avantaje pe care le are acum un antreprenor aflat la inceput de drum, avantaje care nu existau atunci cand eu mi-am infiintat firma.

Cel mai des imi sar in ochi SRL-D-urile, portofoliul meu de clienti cuprinde firme mici si mijlocii si daca pana acum 2-3 ani o parte dintre clienti isi desfasurau activitatile pe internet fara a avea o forma juridica in spate, mai nou, majoritatea celor cu care lucrez vin cu datele unei firme in loc de datele personale si de obicei ma uit la firmele respective si sunt firme noi, infiintate in 2016 sau chiar si in 2017. Iar asta inseamna ca, intr-un fel, lucrurile merg intr-o directie buna.

Cand mi-am facut eu firma in 2002, am avut nevoie de ajutorul unui jurist, a costat destul de multi bani si infiintarea societatii s-a facut in aproximativ 3 luni. Probabil daca as fi alergat eu in locul juristului care avea deja toate usile „deschise”, ar fi durat 5 luni. In ziua de azi o firma se face cam in maxim 3 zile, iar taxele pe 2017 citeam pe internet ca s-au scos, astfel incat costurile de infiintare ale unei firme sunt sub 100 de lei. Mai trebuie avut in vedere si capitalul social de minim 200 de lei, bani care oricum va raman in contul bancar si ii puteti folosi pentru primele activitati ale firmei.

In trect, pentru un tanar student, dornic sa infiinteze un start-up, probabil si taxele de infiintare erau o opreliste in crearea propriei companii. Acum nu mai sunt. Mai mult chiar, sunt tot felul de programe menite sa ajute un start-up in primele luni de existenta, statul incearca sa dea 10.000 de euro fiecarui start-up in limita unui buget alocat anual, dar care este destul de mare, hub-urile si incubatoarele au si ele tot felul de programe de finantare, desi asta nu intra in cadrul subiectului tratat astazi.

Iarasi, stiu ca SRL-D-urile sunt scutite si ele de niste taxe, ceea ce inseamna inca un avantaj competitiv pentru firmele aflate la inceput de drum. Mai stiu ca si conditiile de a te incadra la infiintarea unui asemenea SRL-D nu mai sunt la fel de drastice ca pe vremuri, nu mai sunt limitele de varsta sau oricum nu mai sunt atat de jos cum erau inainte.

Cu alte cuvinte, chiar daca vrei sau nu sa fii de acord cu mine, eu zic ca statul roman face destul de multe lucruri pentru mediul antreprenorial din Romania. Doar ca vad in continuare oameni care nu fac decat sa se planga, oameni care se gandesc cum sa faca o firma doar ca sa ia cei 10000 de euro de la stat si sa ii bage cumva la ei in buzunar si alte asemenea lucruri care ma intristeaza. Oricat de multe ar face statul roman, din pacate nu va putea schimba mentalitatile, la asta trebuie sa lucram noi, toti ceilalti si sa atragem atentia cand cei din jur fac astfel de derapaje.

Eu asta incerc sa fac zi de zi, refuz un client care nu vrea sa lucreze cu factura si incerc sa ii explic ca lucrul asta nu este ok, refuz sa dau „contraoferte” pentru „licitatii” si incerc sa transmit valorile de la mine din firma – „cinste si corectitudine”- si altora din jurul meu.