Jocurile de cărți ca poker-ul sau blackjack-ul continuă să fie la fel de populare și la fel de îndrăgite ca atunci când au apărut. Ba chiar, aș putea spune chiar și mai iubite. Ce au însă acestea de atrag atât de multă lume, din toate colțurile lumii? Ei bine, în acest articol, voi încerca să deslușesc tainele acestor jocuri de cărți.
În primul rând, poker-ul este de departe cel mai faimos joc de cărți. A câștigat și o popularitate incredibil de mare odată cu televizarea lui și, mai târziu, odată ce a început să fie jucat online, în “heavy rotation”. Însă nu este singurul, și blackjack-ul are destul de mulți iubitori prin lume. Însă cum au apărut aceste jocuri de fapt? Să le luăm pe rând. Se spune că poker-ul își are originea într-un joc de cărți de tip domino jucat de împăratul chinez, în secolul al X-lea. Alții cred că s-ar trage dintr-un joc din Persia, care se numea “As Nas” și se juca în secolul al XVI-lea. Cel mai recent predecesor ar fi jocul numit “poque”, originar din Franța, apărut în secolul al XVII-lea. Același joc era prezent și în Germania și se numea “pochen”. Se crede că atât “poque”, cât și “pochen-ul” se trag de fapt dintr-un joc spaniol numit “primero”, în care fiecare jucător primea trei cărți și cheia jocului era să “blufezi”, adică să pariezi mult pe cărți slabe. Coloniștii francezi au luat cu ei jocul “poque” și l-au adus și în America de Nord, mai ales în zona New Orleans. După semnarea tratatului Louisiana Purchase, în 1803, orașul a devenit parte al Statelor Unite ale Americii, iar vorbitorii de engleză au “anglicizat” termenul și din “poque” a devenit… ”poker”. Jocul a fost și modificat puțin și fiecare jucător primea cinci cărți în loc de trei. Din 1834, pachetul de cărți a fost și el adaptat și conținea 52 la număr.
După, jocul a devenit extrem de popular, mai ales în rândul soldaților. Cu timpul, a cucerit din ce în ce mai multe teritorii și au apărut și diverse variante. În prezent, cea mai îndrăgită este Texas Hold’em. Aceasta a urcat spre succes începând cu anii 1970, când a fost prezentat la World Series of Poker, una dintre cele mai mari competiții de poker ale tuturor timpurilor.
Cam aceasta ar fi istoria poker-ului. Cum rămâne cu blackjack-ul însă? Din nou, originea este destul de vagă, dar majoritatea agreează că acest joc de cărți ar fi apărut în cazinourile franceze, în jurul anului 1700. S-ar trage dintr-un alt joc de cărți numit “Chemin de Fer” (“Calea Ferată”). De aici a derivat cel numit “Vingt-et-un” (“21”), predecesorul blackjack-ului. Există și o altă variantă spaniolă numită “31”, în care un jucător trebuia să adune 31 de puncte cu minim trei cărți. Mai există o teorie că blackjack-ul ar fi fost inventat de romani. Se crede că, în Imperiul Roman, s-ar fi jucat un joc asemănător cu bucăți de lemn, pe care erau scrise diverse valori.
Cu foarte puține modificări aduse de-a lungul timpului, regulile jocului au rămas la fel ca acum 100 de ani. Jucătorul care are suma cărților 21 sau o sumă apropiată de 21 câștigă mâna. Cărțile între 2 și 10 au valoarea scrisă pe ele, în rest figurile au valoarea de 10 și asul poate fi fie 1, fie 11. Fiecare jucător joacă împotriva dealer-ului, nu contra altui jucător. După ce cărțile au fost împărțite, fiecare participant are patru opțiuni: hit, stand, split și double down. Uneori, mai există și opțiunea surrender. Și blackjack-ul se joacă predominant online, câștigând din ce în ce mai mult teren pe internet. Poți să participi la turnee internaționale, la care se înscriu persoane din toate colțurile lumii. Sau poți chiar să îți încerci norocul la turnee live, care se organizează frecvent.
Cu timpul, “Vingt-et-un” a devenit popular și în America de Nord datorită coloniștilor francezi. S-a răspândit în secolul al XVIII-lea, însă varianta ce se juca atunci era puțin diferită de ceea ce se joacă astăzi. De exemplu, doar dealer-ul avea voie să dubleze. În secolul al XX-lea, mai multe cazinouri erau deschise în Nevada unde se juca 21. Ca să promoveze jocul, s-au gândit la un fel de bonus. Orice jucător era plătit extra dacă îi pica o mână formată dintr-un valet de pică sau de treflă (un black jack) și un as de pică. Jocul a devenit din ce în ce mai popular prin această cale, bonusul s-a dus, însă termenul informal a rămas: blackjack. Și uite așa 21 s-a transformat în… blackjack.