Din ce in ce mai putin timp pentru blog

Posted by

As vrea sa fac mult mai multe cu blogul acesta, dar din pacate timpul nu-mi permite. Am cateva idei bune in draft, pe care am zis ca trebuie sa le prelucrez astfel incat produsul final sa fie wow. Din pacate, asta ar insemna probabil 2-4 ore ca timp, astfel ca aceste idei au toate sansele sa mai stea in draft o vreme.

In conditiile de mai sus, ma intreb aproape zilnic daca sa mentin ritmul de un articol pe zi sau sa renunt la ideea aceasta. Pe de o parte, poate e normal sa se intample astea, nu as fi nici primul si nici ultimul antreprenor care nu mai are timp de blogul lui; pe de alta parte, sunt oarecum ingrijorat de faptul ca daca voi renunta la a scrie zilnic, cel mai probabil sunt sanse sa nu mai scriu perioade mari de timp, ca intotdeauna se vor gasi lucruri mai interesante de facut.

De asemenea, ma intreb zilnic daca as putea gasi si alte motivatii pentru a scrie zilnic pe blog, in afara de a fi un simplu exercitiu de autodisciplina. Numarul cititorilor a scazut, desi a crescut si numarul comentariilor si numarul celor care imi spun pe privat ca ii ajuta mult articolele mele, sau cel putin o parte din articole (asta, de exemplu, ma indoiesc ca o sa ajute pe cineva, asa cum nu-s sigur ca nu ajunge la final in cosul de gunoi, am un prost obicei sa fac asta).

Pe de alta parte, as dori sa fac anumite lucruri cu blogul meu, unul din ele fiind legat de scrierea articolelor. Seara, rupt de oboseala, poate nu gasesc cele mai bune metode de comunicare a mesajului meu catre cititor, iar dimineata sunt focusat pe afaceri, astfel ca blogul nu prea reuseste sa aiba prioritate in nici un fel. Cumva, am tot zis ca trebuie sa gasesc o cale prin care sa scriu dimineata si de asemenea sa incep cumva sa ma reintorc la un plan editorial (nu neaparat asemanator cu cel din trecut), prin care sa ofer cititorilor, in functie de ziua in care public articolul, anumite informatii.

As putea, de exemplu, sa ofer lunea informatii despre antreprenoriat si start-up-uri, martea despre educatie financiara, miercurea despre social media, si tot asa; iar in zilele de weekend sa vin cu articole legate de relaxare, timp liber, calatorii, lucruri faine si chestii mai relaxante. Asta suna bine pe hartie sau atunci cand esti hotarat sa dedici o parte importanta din timp blogului, dar din pacate singurul lucru care ma determina sa scriu zilnic este pur si simplu de exercitiu. Placerea mea vinovata, daca pot sa-i spun asa.

Momentan nu am avut timp sa vad daca ar putea exista altceva care sa imi faca placere si care sa devina o rutina zilnica, atfel incat sa inlocuiesc timpul petrecut pentru a scrie pe blog pentru a face altceva. Una din idei ar fi sa scriu zilnic la carte (a doua carte) si sa stiu astfel ca in cateva luni o voi termina, doar ca pentru asta trebuie sa fiu odihnit, lucid si concentrat pe ceea ce fac. Blogul, pe de alta parte, nu implica mereu un efort deosebit, pentru ca uneori gasesc sa va povestesc lucruri interesante care mi s-au intamplat peste zi si pentru asta nu trebuie sa ai in minte un plan complex referitor la ceea ce trebuie sa scrii.