Facebook, noua televiziune

Posted by

In urma cu cativa ani, am renuntat sa ma mai uit la televizor. Am facut asta treptat, realizand ca timpul pierdut in fata ecranului respectiv nu-mi aduce niciun avantaj, ba din contra, as fi putut spune ca aduce dezavantaje. Initial am renuntat la programele romanesti, preferand Discovery si emisiunile stiintifice, dar dupa o perioada am inceput sa realizez ca multe din ele sunt realizate in mod comercial si ca uneori exagereaza, pentru a putea parea cat mai interesante si a atrage un public cat mai numeros, asa ca am renuntat aproape de tot la televizor.

Incet, incet, mai ales si datorita afacerilor pe care le desfasor si care au mare legatura cu social media, am inceput sa urmaresc cat mai multi oameni pe facebook; incepi cu rudele si prietenii apropiati si ajungi sa vezi mii de lucruri din zona de entertainment, fara sa iti dai seama ca pierzi la fel de multe ore in fata unui ecran, fara sa inveti lucruri noi sau sa faci ceva productiv.

Daca vechea televiziune era unidirectionala, ei emiteau si tu erai receptorul si tot ce puteai sa faci era sa selectezi canalele la care te uiti, noua televiziune a avansat, iti permite sa interactionezi cu ea, sa devii tu la randul tau un canal care emite si prin intermediul caruia altii pot interactiona cu tine. Oferta este mult mai variata de data aceasta, de la „canale” cu pisicute, pana la „canale” despre antreprenoriat sau tehnologie.

Prin urmare, primul pas pe care am inceput sa-l fac acum 6 luni a fost sa incep sa selectez mai atent canalele pe care le urmaresc si timp de 2-3 luni am inchis, rand pe rand, canale care nu-mi aduceau nimic bun. Au ramas cativa prieteni pe care sa-i urmaresc, in general oameni din industria antreprenoriatului, pe care ii urmaream pentru a fi la curent cu evenimentele pe care le organizeaza sau cu lucrurile interesante despre care povestesc uneori pe aceasta tematica.

Problema lor, ca mici televiziuni, e ca trebuie sa emita mereu continut nou pentru abonatii lor. Din aceasta cauza, oamenii pe care ii urmaream, antreprenori cu foarte multa experienta au simtit oarecum nevoia sa posteze pe wall-urile lor si despre alte lucruri faine pe care le fac. X-ulescu posteaza despre calatorii si implicarea lui in a motiva oamenii sa mearga la vot, Y-culescu despre articole negative legate de noul primar, Gabriela Firea, iar Z-ulescu imi dadea multe informatii despre maratoanele la care alearga el sau prietenii lui.

Si am decis din nou sa inchid televizorul

La fel cum acum ceva ani am decis sa inchid televizorul si sa nu-l mai deschid niciodata (exista 2 exceptii si le cam stiti deja: Romanii au talent si Supravietuitorul, desi si astea au toate sansele sa dispara in 2017), in urma cu cateva luni am decis sa inchid de tot facebook-ul. Si l-am inchis.

Am dat unfollow si ultimilor prieteni de pe facebook, cred ca mai ramasesera 10 sau 15 la final. De mai bine de 3-4 luni am inchis facebook-ul, sau mai bine zis, din punct de vedere tehnic, am dat unfollow la toata lumea.

Dupa cum va spuneam, noua televiziune e putin diferita de vechea televiziune, iti permite la randul tau sa fii un mic post care emite informatii prin intermediul unui canal, sau in cazul meu, as putea spune prin vreo 20 de canale, avand in vedere toate paginile de facebook pe care le administrez, de asemenea unul din elementele cheie ale facebook-ului este messengerul, care iti permite sa comunici cu ceilalti abonati ai acestei mari „televiziuni”. In felul acesta, stergerea contului de facebook nu era deloc o optiune convenabila.

Ce apare pe wall-ul meu

M-au intrebat asta cativa prieteni si cred sa sunteti cu totii curiosi ce se intampla sau cum arata wall-ul unui cont care nu urmareste pe nimeni, pe absolut nimeni. Ei bine, nu e chiar atat de gol pe cat as spera eu sa fie, in 90% din cazuri facebook imi pune postari de-ale mele, doar, doar apas pe butonul de „boost post” sa le promovez. Deci cam asta vad, ce am postat eu pe paginile de facebook, ca sugestie de promovare. De asemenea, din cand in cand imi afiseaza cate un post sponsorizat, o reclama, cu toate ca si acolo am avut rabdarea necesara sa dau „Hide – It is not relevant to me” si nu prea afiseaza. Undeva la 2-3 saptamani, in disperare de cauza, imi mai afiseaza pagini care mi-ar putea parea atractive, in speranta ca le voi da like si in felul asta ma vor integra din nou in marele sistem de „telespectatori”.

Dezavantaje

Sa nu credeti ca nu exista si dezavantaje. Oricat de „autist” as vrea sa ma consider, si eu am nevoie ca toti ceilalti de informatii. Oricat am vrea sa ne separam de milioanele de informatii (unele false sau manipulatoare) care ne bombardeaza zilnic creierul, trebuie si e bine sa stim si ce se mai intampla pe lumea asta. Personal m-am simtit putin dezorientat dupa ce m-am trezit ca nu mai urmaresc pe nimeni si am decis sa ma intorc la feed-urile la care eram de multa vreme abonat, am facut putina curatenie si din cand in cand intru sa capat informatie noua de acolo.

De asemenea, pe vremuri, daca mi se parea mie ca se clatina blocul, aruncam un ochi pe twitter si stiam imediat daca a fost sau nu cutremur. In urma cu cateva nopti, desi aveam telefonul la cap, m-am uitat la el in gol. Nu mai am twitter-ul instalat, iar pe facebook (contul meu) nu aparea absolut nimic, asa ca a trebuit sa intreb si sa astept cateva minute pana cand unul dintre urmaritorii mei mi-a confirmat. Dupa alte cateva minute, aplicatia pe care am instalat-o cand am plecat in Japonia mi-a confirmat si ea. Oricum, dupa toate acestea, m-am intors pe partea cealalta si am adormit instant la loc. Probabil daca s-ar fi zguduit mai bine, o sursa buna de informare ar fi fost sa dau drumul la televizor.

Daca tu nu ne urmaresti, noi de ce te-am mai urmari pe tine?

O intrebare care s-ar putea sa va vina in mod natural in minte, poate si putin revoltati de atitudinea mea, dar care are un raspuns foarte simplu. Daca canalele mele de informatii va sunt utile, atunci le veti utiliza in continuare, asa cum eu am ales ca sursa credibila si buna de informatie feed-urile anumitor bloguri. Daca nu, probabil se vor gasi alti „telespectatori” care sa le urmareasca. Traim intr-o lume in care suntem bombardati cu informatie prin intermediul sutelor de canale media si trebuie sa invatam sa ne alegem cu mare atentie canalele pe care vrem sa le receptam.

One comment

  1. Interesanta abordare. Si eu am inceput sa renunt treptat la televizor, cu toate ca inca il mai aprind (dar mai mult pentru a avea un zgomot de fundal in timp ce lucrez – sta in principal pornit pe canalele de stiri, aici mai mult Digi24 pentru ca restul sunt… sa zicem doar usor impartiale). Am zis sa incerc sa renunt si la facebook, dar asta e putin mai greu de facut din moment ce imi desfasor activitatea in online.

Comments are closed.