Legea referitoare la Registrul Comertului – esentiala pentru orice viitor antreprenor

Posted by

Sa fii antreprenor nu inseamna numai sa participi la meeting-uri cu oameni de seama, sa porti costume elegante si sa iti petreci intreaga zi in birou evaluand activitatea echipei tale. Pe langa toate partile atractive ale acestei meserii, exista si foarte multe responsabilitati uriase, pe care fiecare om de afaceri trebuie sa le respecte si sa le indeplineasca, in functie de zona in care activeaza. 

Ca persoana pasionata de business trebuie sa ai mereu in vedere legislatia in vigoare, dar si modificarile prin care aceasta poate trece pe parcursul timpului. Numai asa vei stii cum sa actionezi, tinand cont de termenii legali.

Ce modificari s-au impus cand vine vorba de legea Registrului Comertului? 

In prezent s-a impus o modificare in ceea ce priveste legea registrului comertului. Aceasta lege subliniaza faptul ca ca atunci cand nu este prezent nici comerciantul persoana fizica respectiv reprezentantul asociatei familiale, semnatura lui va putea fi inlocuita daca avocatul desemnat de persoana in cauza va reusi sa prezinte o imputernicire avocatiala, in care sa se regaseasca semnatura clientului, persoana fizica ori a reprezentatului asociatiei familiale.

Persoana fizica are atributiunea de a da personal avocatului prin care este reprezentata semnatura sa. Odata ce acesta va avea acces la ea, o va putea folosi pentru orice procedura care il implica pe comerciantul persoana fizica, respectiv pe reprezentantul asociatiei familiale.

De asemenea, exista si o alta noutate impusa in vara care a trecut si care nu este cunoscuta inca de toti antreprenorii. Persoanele fizice care isi vor dori sa infiinteze o firma nu  mai trebuie sa prezinte 3 acte, acest lucru nemaifiind solicitat in continuare de catre Registrul Comertului.

Astfel nu mai este nevoie de o declaratie pe propria raspundere cu privire la statutul de asociat unic, in cadrul unei singure societati, care sa fie depusa in functie de caz de persoana fizica sau juridica.Un alt document care nu se mai solicita este declaratia pe propria raspundere cu privire la conditiile ce au in vedere sediul social. Nu in ultimul rand, antreprenorii nu mai au obligatia de a depune un aviz cu privire la modificarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de  proprietari sau conducerea unor condomenii, cu schimbari ulterioare, asta daca la sediul cu pricina nu se desfasoara deloc activitate. 

De ce trebuie sa fii mereu la curent cu legislatia in vigoare?

Este foarte important ca un antreprenor sau chiar un viitor om de afaceri, sa fie intotdeauna la curent cu legile esentiale care privesc RegistruL Comertului. Astfel acesta nu va fi luat prin surprindere niciodata de procedurile pe care va trebui sa le urmeze in diferite circumstante si va stii exact cum sa reactioneze in orice situatie. 

Pentru a-ti indeplini cu succes atributiunile de antreprenor trebuie sa fii foarte organizat, dedicat si gata  sa faci compromisuri ca sa-ti atinge marile obiective. In caz contrar este foarte posibil sa te vezi prins intr-o ambuscada de responsabilitati carora sa nu le poti face fata. Lumea afacerilor nu este pentru toti. Exista foarte multe persoane care au incercat sa conduca un business, dar fara sa aiba succes, dandu-si seama intr-un final ce set impresionant de calitati trebuie sa aiba un lider, dar si cat de solicitanta se dovedeste a fi aceasta pozitie.