Mindset de antreprenor

Posted by

Cu totii avem cel putin un amic sau un cunoscut care, desi nu are niciun fel de calificare profesionala, a reusit sa castige o suma importanta de bani facand un proiect online sau o afacere. V-ati intrebat vreodata de ce unii au succes, desi sunt niste dobitoci, in vreme ce voi sunteti atat de buni pe domeniul in care lucrati si nu reusiti macar sa visati sa castigati atat de multi bani precum amicul din povestea noastra? Va suna cunoscut ce zic eu aici? Stiti si voi un sofer, sau portar la fabrica, ce si-a facut nu stiu ce afacere si acum e plin de bani? Sau, ca sa merg in zona online-ului, am prieteni care au vandut site-uri cu 30-40 de mii de euro si, inainte de asta, unul era muncitor pe santier, iar altul vindea din usa in usa bormasini. Nu au facut o facultate si nici nu au stiut vreodata o boaba de programare si totusi au reusit sa castige din online mult mai multi bani ca mine. De ce?

Mindset-ul nostru e cel care ne determina sa facem anumite lucruri si mai ales sa le facem intr-un anume fel. Si ceea ce e cel mai dificil este sa schimbi acest mindset si mai ales sa ramai in cel de antreprenor. Desi ai zice ca nu e asa mare diferenta, din pacate pot sa va confirm ca sunt diferente fundamentale intre mindset-ul de angajat, cel de freelancer, cel de antreprenor si cel de investitor. Pe primele 3 le cunosc destul de bine, pe cel de-al patrulea, sa zicem ca ma joc cu el din cand in cand la nivel de imaginatie.

Cel mai interesant mi se pare faptul ca nu reusesc sa stau tot timpul in mindset-ul de antreprenor si fac salturi catre celelalte doua mindset-uri. Uneori pot ramane 2-3 ore sau 2-3 zile intr-un anume mindset; de exemplu, in prima zi a anului am inceput sa muncesc si am pierdut 3 zile in mindset-ul de angajat, muncind pe branci, pe cand probabil din mindset-ul de antreprenor as fi decis ca munca respectiva nu este neaparat necesara.

Ca sa intelegeti mai bine ce e cu mindset-urile astea, ele sunt de fapt perspective diferite de a vedea o problema. De exemplu, din perspectiva de angajat sau, mai exact, din cea de programator, ai o idee faina de soft revolutionar, la care vei munci, cel mai probabil, 6-8 luni si care va rupe piata. Din perspectiva de antreprenor sau, din nou, cea de om de vanzari, ca sa fiu mai specific, inainte de a scrie chiar si o linie de cod, cauti sa vezi daca cineva ar plati pentru ideea ta geniala de soft. Tot din perspectiva de antreprenor, probabil la o luna de programare, ai spune stop daca nu ai reusi sa convingi nici macar un singur potential client sa garanteze ca va cumpara softul respectiv.

Acesta este doar un exemplu; in realitate, sunt zeci de situatii in care privim lucrurile pe baza experientei noastre si din perspectiva in care stam cel mai mult timp.

Cum iti modifici mindset-ul?

Cred ca, coaching-ul ajuta foarte mult la asta. Aici pot sa va recomand pe Andrei Rosca  (Bucuresti) sau pe Loredana Mocescu (Ploiesti), desi sunt sigur ca puteti gasi un coach bun in orice oras al tarii. De asemenea, cred ca poti modifica mindset-ul folosind tot felul de exercitii de imaginatie, sa te intrebi „cum ar fi daca as face lucrurile altfel de cum le fac” si sa vezi ce iese.

Nu e simplu; si aici imi aduc aminte de un prieten care spunea asa „eu credeam ca vad bine si nu am niciun fel de probleme cu ochii, dar acum, ca mi-am pus ochelari, incep sa-mi dau seama cat de chior eram inainte„. Cam asa e si cu mindset-urile de mai sus; tu crezi ca vezi bine si judeci bine o problema, fara sa-ti dai seama ca pot exista si alte perspective din care poti privi respectiva problema.

De asemenea, conteaza foarte mult oamenii pe care ii ai in jur. De exemplu, o observatie proprie, legata de antreprenori, e ca acestia nu se vaita, nu ii auzi aproape niciodata ca viata e grea, ca legile tarii sunt nasoale, ca le merge rau si asa mai departe. Daca vedeti un antreprenor ca face asta, in mod clar nu e in mindset-ul de antreprenor in momentul respectiv.

Ai in jurul tau oameni cu mindset de angajat, e foarte greu sa inveti de la ei sau sa vezi perspectivele de antreprenor, pentru ca nu le au sau le au foarte putin dezvoltate. De asemenea, nu stiu carui mindset face parte, dar eu, personal, nu am nici rabdarea necesara de multe ori, nici dispozitia de a incerca sa inteleg perspectiva celuilalt, si asta face procesul de invatare mai greoi.