In ziua de azi, problema timpului este o problema care se intalneste la aproape fiecare din noi, cei care nu fac nimic se folosesc de asta ca sa nu faca in continuare nimic, iar cei care vor sa faca foarte mult au din nou aceeasi problema, ca nu le ajunge timpul sa faca tot ce isi doresc ei sa faca. Eu am inceput de ceva vreme nu doar sa fiu mai atent cu timpul meu, dar si sa ii fac un management mai eficient, care aduce avantaje considerabile.
De exemplu, eu imi doream destul de tare sa gasesc timp pentru a citi mai mult (ma refer la carti, nu la statusurile voastre de pe facebook) si, oricum as privi problema, nu sunt suficient de motivat pentru a prioritiza alte lucruri din viata mea si a aloca timp pentru citit. Bineinteles, daca veniti la mine sa ma intrebati ce puteti face pentru a avea timp pentru citit, o sa va dau pe putin 10 solutii, toate viabile si pe care totusi nu le-am aplicat niciodata. E asa de simplu sa dai sfaturi si asa de greu sa le pui in practica.
Cea mai simpla solutie (sau asa pare) este sa te trezesti dimineata cu jumatate de ora mai devreme si sa o aloci cititului. Ai mintea limpede, e destul de liniste in jurul tau daca „de dimineata” nu inseamna ora 12 in cazul tau, astfel ca o jumatate de ora in fiecare zi inseamna de fapt cam 15 ore pe luna, ceea ce nu e tocmai nimic. Cam 2 zile de munca, program de 8 ore. Bineinteles ca, desi ma trezesc destul de devreme, nici nu intra in calcul sa citesc in acea perioada a zilei, asa ca trebuia sa gasesc alta solutie.
Am observat ca in momentele in care nu am nimic de facut, fie ca sunt prea obosit, fie ca nu am chef sa fac ceva anume, aveam obiceiul sa ma joc la un joc pe telefon, timp de 10-15 minute. Tot ce a trebuit sa fac, a fost sa dezinstalez jocul si sa iau cu mine, in astfel de momente, o carte. Nu citeam mult, 2-3 pagini la fiecare astfel de pauza, dar am observat ca in timp se aduna. Am ajuns aproape de finalul cartii si ma intreb cand am citit-o, pentru ca senzatia mea este ca nu am alocat niciun fel de timp pentru a citi.
Cu alte cuvinte, cautati sa schimbati un obicei mai vechi cu unul nou, castigand in felul acesta ceea ce eu am numit in titlu, o pastila de timp. Daca pentru mine a fost simplu sa fac asta, cred ca este simplu si pentru altii, totul tine de mentalitate.
Buna seara Dragos,
Citesc din umbra majoritatea articolelor tale, dar nu sunt obisnuita sa postez comentarii. Sunt sau nu de acord cu ce ai scris, consider ca e problema mea. Dar de data asta m-ai atins la suflet cu acest subiect despre citit si timpul pe care trebuie sa il aloci in mod special acestei activitati…O mica anecdota, adevarata din pacate: o cunostinta cumpara toate cartile care apareau ca suplimente la ziare, acelea cartonate in verde sau rosu (indoielnic ca si prezentare), indiferent de titlu. Marturisea ca nu le citeste deloc, le aduna pentru mai tarziu, cand va iesi la pensie si va avea timp pentru lectura. A venit momentul pensiei si cum nu inceta sa se laude cu ce face el toata ziua, cineva si-a adus aminte si a punctat: ”Dar cu lectura cum stai?!”. Si raspunsul: ”ce lectura domnule, pentru asta trebuie sa te inveti dinainte, dar eu cum n-am avut timp?!”
Nu stiu ce este mai indicat – sa te dai de exemplu sau sa dai sfaturi? In cazul meu, cititul inseamna enorm, este sursa echilibrului interior, ”o piedica in calea uitarii”, refugiu mental etc. etc.
Ti-am scris pentru m-a surprins ca cineva tanar isi mai pune problema cititului, desi nu ai precizat ce preferi, formatul print sau restul. Sufar cand vad cu cat cinism suntem invatati sa eliminam cartea de hartie din interiorul spatiului de locuit si as intreba pe oricine daca a mangaiat vreodata o carte. Este o senzatie care merita incercata! De altfel, ai perfecta dreptate in ce priveste schimbarea unor mentalitati pentru ca sunt inca foarte multe persoane care nu dau doi bani pe aceasta pierdere de timp.
Lectura placuta, in continuare.
F.
Multumesc frumos pentru comentariu. Legat de partea cu lasam sau nu comentarii pe bloguri am sa scriu zilele acestea separat un articol. Legat de partea cu cititul, nu-s adeptul cartilor pe hartie, desi cartea pe care o citesc acum si care se potriveste de minune cu pauzele mici deoarece are capitole scurte de 2-3 pagini este tiparita. E vorba de „Pregatit pentru succes – Jeff Keller”. In plus exista o vorba din batrani ca sufletul unui om se cunoaste dupa biblioteca pe care o are in casa. Sa zicem ca stau bine si la capitolul asta, desi tind sa cred ca e un mit in ziua de azi. Din punctul meu de vedere consider ca e o risipa de hartie cand toata biblioteca mea ar incape pe un card microsd de 1cm. Din pacate nu gasesc acele carti in format e-book.
Si inca ceva, desi consider ca am citit „cateva” carti la viata mea, adevarul e ca probabil nu am citit nici 10% din cat au citit alte persoane.
Bun gasit Dragos,
..si multumesc pentru reply. Sunt total de acord cu ultima afirmatie. Cititul poate fi considerat un challenge permanent. Dar stii ce am observat? Cu cat un om citeste mai mult si mai diversificat (acesta poate fi un subiect de workshop, nu gluma), cu atat devine mai echilibrat in opinii, mai tolerant cu opiniile celorlalti si, in acelasi timp, mai dornic sa dialogheze pe marginea universurilor deschise de carti. Si acesta e un motiv pentru care citesc cu placere, nici nu stii cand viata iti poate oferi ocazia unei conversatii speciale, cu oameni speciali. Cat despre formatul print sau electronic al cartilor, mi-ar place sa mi se dea ocazia sa-mi sustin optiunea. Evident, m-as intoarce la ideea dialogului de mai sus sau, cu alte cuvinte, dezbatere civilizata vs. disputa artagoasa. Ador schimburile de idei ale oamenilor de cultura sau stiinta, care au pareri divergente, dar si le exprima intr-un limbaj educat.
Iti urez un week-end cat mai bun, inainte de a intra in vartejul sarbatorilor.
Eu tocmai am primit o comanda de 24 carti. Ma grabesc sa ma bucur de atingerea si rasfoirea lor, inainte de a le distribui in 5-6 pachete de Craciun si restul mie! Acum sa vezi ”pastila de timp”.
O zi buna si spor in toate,
F.