Am trecut pe 48 V

Posted by

Desi initial am zis ca ma ocup luni, am profitat de vremea frumoasa de afara si am decis sa fac astazi trecerea sistemului fotovoltaic de la 24 de volti la 48 de volti. Se incheie astfel un pas important din procesul de constructie al sistemului de energie electrica al viitoarei case. Tot ce mai trebuie sa fac acum e sa mai adaug panouri si sa fac mici optimizari de cabluri. De exemplu, tot azi am montat si sigurantele, atat pe cablurile care vin de la panourile fotovoltaice, cat si pe cablurile care vin de la baterii; pe cablul rosu, mai bine spus, cel care duce la bornele de plus ale bateriei sau ale panourilor.

Sistemul pe care l-am proiectat pentru casa are aproximativ 5 kW, dar din cauza asezarii panourilor pe axa Est-Vest puterea instalata trebuie sa fie mai mare; este la 3.2 kW in momentul de fata si in final va fi de 6.4 kW. Invertorul accepta doar 4.0 kW putere de intrare, dar toata supradimensionarea de mai sus este pentru a capta mai multa energie pe vreme cu putin soare si mai ales iarna.

Ma gandesc daca folosindu-ma de componentele ramase, cele de la sistemul de 24 V, nu cumva ar fi mai bine sa redirectez vara un grup de panouri catre un nou minisistem care sa asigure anumiti consumatori suplimentari (ma gandesc la pompele de filtrare ale iazului).

Desi se pot face legaturile si prin cabluri, am tot cautat, si in cele din urma am gasit, bara de cupru pe care am taiat-o si mi-am facut punte intre cele 4 baterii montate acum in serie. Cel mai probabil urmeaza sa adaug si un sistem de echilibrare al bateriilor mai ales ca astazi doua dintre ele imi indicau 13 V, iar celelalte doua doar 12 V.

In pozele de mai jos puteti vedea cum am taiat bara de cupru, cum am izolat-o (desi nu stiu daca era neaparat necesar) si cum am montat in final cele 3 placute pe baterii.

Asa aratau dupa ce le-am taiat, gaurit si slefuit putin. Desi pare un proces destul de complicat (am rupt o panza si m-am suparat, asa ca le-am taiat cu fierastraul electric in final) am reusit sa le tai si sa le gauresc fara prea mari probleme. Nu zic nimic de faptul ca cel mai gros burghiu de metal era de 6 si mie imi trebuiau gaurile de 8 mm. Am folosit un burghiu de lemn. Desi in teorie se zice ca e imposibil, nu va sfatuiesc totusi sa folositi burghie de lemn pentru metal.

Eu as fi vrut sa-mi iasa perfect drepte, dar era prima oara cand am pus mana pe feon, mai vazusem unul in tinerete si nu am avut experienta sa le topesc astfel incat sa se stranga perfect in jurul barei. Poate si din cauza ca aveau diametrul initial foarte mare. Dar dupa cum puteti vedea si in poza de mai jos, au iesit ok.

Dupa care a urmat montarea lor pe baterii, unde m-a ajutat faptul ca pot deconecta bateriile de la siguranta si de asemenea mi-a placut noul invertor pentru ca a continuat sa functioneze si fara baterii cat mi-am facut eu treaba cu ele.

Siguranta pe care o vedeti in poza e cea de la panouri si e pusa temporar acolo, o voi monta in panou. De asemenea si firele de legatura urmeaza a fi inlocuite luni cu altele. Maine la tara urmeaza sa cositoresc papucii pe cablurile cele groase ca sa le pot inlocui si monta sigurantele la locul lor.

Ce mai urmeaza?

In afara de cele 12 panouri, trebuie sa vad cat de necesar este egalizatorul pentru baterii si montarea unui sistem de monitorizare online la distanta care se leaga prin RS232 la invertor. Teoretic, acum ma pot lega cu laptopul la invertor sa vad tot felul de informatii, dar prefer sa le am la indemana pe telefonul mobil oriunde m-as afla. Aici, daca aveti sugestii, va ascult, ca sunt vreo 5-6 modele pe net, dar inca nu m-am hotarat ce anume sa cumpar, ala de e la vanzare intr-un magazin romanesc nu-mi convine, iar cele din China/eBay/Amazon trebuie sa astept cateva saptamani pana vin. Mai ales ca eu sper inca sa gasesc o solutie sa ma conectez cu PI 3 la inversor, pentru ca de acolo pot comanda alte sisteme.