Vine apocalipsa economica, ce e de facut?

Posted by

„A picat bursa!”, „Vine inflatia!”, „Suntem in criza!”, de ieri toata lumea e in panica totala in urma deciziilor anuntate de catre unii ministri din Guvernul Romaniei. Toata lumea critica, injura, e speriata, dar nu vad pe nimeni sa vina cu sfaturi si idei care sa ajute cu adevarat. Mai mult decat atat, mall-urile sunt pline cu oameni care cumpara fara sa stie ce cumpara, fara sa aiba cu adevarat nevoie de obiectele pe care le cumpara si fara sa aiba un plan pe termen lung privind situatia lor financiara.

Mai mult chiar, lumea e panicata de faptul ca-si poate accesa pilonul II de pensie, dar nu am vazut pe nimeni pana acum sa zica ceva despre posibilitatea de a-l muta in pilonul III. Avand in vedere faptul ca au mai fost tentative de acaparare a pilonului II de catre stat, cred ca o miscare foarte buna ar fi ca banii respectivi sa-i mutati catre pilonul III.

Cateva sfaturi din Tata bogat, tata sarac de Robert Kiyosaki

Macar acum, in al doisprezecelea ceas, sa va apucati sa cititi, sunt multe carti de educatie financiara pe piata, iar cartile lui Kiyosaki le gasiti la Libris la un pret bun. S-ar putea sa fie cea mai buna investitie pe care ati facut-o, asta daca le si cititi si incercati sa si intelegeti cate ceva din ele.

1. Invata sa muncesti mai putin pentru bani si cauta metode prin care sa poti pune banii tai sa munceasca pentru tine. Este lectia pe care Kiyosaki o trateaza inca de la primul capitol. Probabil ca e greu sa faci asta, dar incearca macar ca 20% din timp sa-l dedici acestui aspect. Pentru inceput e necesar sa inveti ce inseamna venituri pasive, cum se pot obtine si cum poti face ca banii (chiar si cand sunt putini) sa munceasca pentru tine.

2. Citeste cat mai mult despre educatia financiara si managementul finantelor. Este sfatul cu care am inceput aceasta sectiune, este foarte important sa citesti si sa aplici ceea ce citesti pentru a avea parte de bunastare financiara si de zile putin mai linistite atunci cand vin vremuri tulburi.

3. Construieste niste piloni cat mai solizi pe baza investitiilor tale. E sfatul pe care il dau oricarui incepator, cu cat sunt mai multi piloni si mai diversificati, cu atat mai bine. De asemenea, e bine sa fie cat mai solizi, iar investitiile cu risc mare (cum sunt investitiile in zona burselor sau a criptovalutelor) nu pot constitui niste piloni foarte solizi.

4. Vezi ce avantaje iti poate aduce detinerea unei companii si de asemenea vezi cum strategiile si sfaturile unor antreprenori te pot ajuta chiar si la nivel de finante personale. Cand le vorbesc oamenilor despre succesul in antreprenoriat, le spun ca in majoritatea cazurilor aceste sfaturi se aplica si in viata de zi cu zi. O companie nu doar ca iti poate aduce bunastarea financiara pe care ti-o doresti, dar este in primul rand un instructor de dezvoltare personala extraordinar.

5. Principala ta preocupare trebuie sa fie legata de libertatea financiara. Sunt multi care viseaza la ea, dar putini care chiar si ajung acolo. Am vazut multi oameni care, dorind sa ajunga la aceasta libertate financiara, si-au concentrat toata atentia si energia pe un singur pilon si cand acesta s-a prabusit, s-au prabusit si ei o data cu el. Exista o vorba inteleapta care spune sa nu-ti pui toate ouale in acelasi cos; tot asa, e bine sa nu ai niciodata toti banii intr-o singura investitie, la aceeasi banca sau sa te bazezi pe o singura sursa de venituri.

Alte sfaturi si idei

Daca nu ai apucat pana acum sa faci nimic in ceea ce priveste educatia ta financiara si managementul banilor, nu e tarziu sa te apuci chiar azi. Si primul lucru pe care il poti face incepand de azi este sa incepi sa iti notezi toate veniturile si cheltuielile pe care le ai. Va trebui sa faci asta pentru tot restul vietii, probabil in acest moment nu-ti vei da seama foarte tare la ce te ajuta, dar e un prim pas care te va ajuta enorm de mult in viitor.

De asemenea, revin la sfatul cu cititul cartilor din zona de educatie financiara si dezvoltare personala. Sunt multe carti bune pe piata, probabil o sa si fac o lista la un moment dat pentru voi, dar este iarasi un pas important de facut.

Apoi incearca sa economisesti o parte din banii care iti intra lunar prin intermediul unui salariu sau din alte surse. Este iarasi un pas care pare extraordinar de greu, dar care, facut cat mai din timp, te poate duce departe, foarte departe.

O alta carte buna pe care v-o recomand este Cadranul Banilor tot de Kiyosaki, mie mi-a placut la fel de mult ca si aceasta si merita de asemenea citita.

One comment

Comments are closed.